Waarom intuïtie ook op de werkplek cruciaal is voor jouw carrière

Ken je dat buikgevoel dat je iets probeert te zeggen tijdens je werkdag? Dat stemmetje in jezelf dat je laat weten dat je voor iets kan gaan of niet? Zonder in wolligheid te verzanden, wijzen we je daarom graag op het belang van intuïtie op de werkplek.

Staat buikgevoel voor jou gelijk aan zweverigheid? Dan moet je je mening misschien toch wel eens herzien. Sterker nog: neurobiologisch onderzoek toont aan dat je darmstelsel deel uitmaakt van een complex communicatiesysteem dat essentieel is voor jouw besluitvorming. Met andere woorden: je buikgevoel is niet iets dat zomaar komt aanwaaien. Het is gewoon iets wat in je lichaam zit ingebakken. Zo zou je buikgevoel je helpen om naast het inschatten van gevaar, ook het bedenken van oplossingen te stimuleren. The proof of the pudding is in the eating: Canadees onderzoek (aan de Queen’s University of Kingston) toont aan dat de meerderheid van de topmanagers wel vaart bij zijn of haar onderbuikgevoel voor het maken van belangrijke beslissingen.

Gebrekkige inzichten

Het lijkt niet echt onlogisch te weten dat je grijze massa constant patronen probeert te herkennen en vast te leggen. Alle inzichten en observaties uit je verleden, ook wat je niet bewust hebt meegemaakt, worden zo opgeslagen in je hersenen. Die opgeslagen informatie van wat je al allemaal hebt beleefd, zou zo gebrekkige inzichten compenseren die je op een bepaald moment hebt. Dat is dan dat typische buikgevoel dat je ervaart.

Evenwicht tussen ratio en intuïtie

Uiteraard moet je die intuïtie niet te ver doortrekken. Sta je voor een belangrijke beslissing in je carrière, om bijvoorbeeld voor een job te gaan die je nog nooit eerder hebt gedaan? Dan is het uiteraard niet evident noch aangewezen om steevast op je buikgevoel af te gaan. Toch mag je ook in deze situaties dat stemmetje in jezelf niet zomaar negeren. De kunst is om een mooi evenwicht te vinden tussen ratio en intuïtie.

Pascal Dewulf