Waarom je nooit echt lang tevreden blijft met je prestaties op het werk

Je baas heeft je zopas een dikke pluim gegeven voor je prestaties en je voelt je super. Meestal duurt het echter niet lang voordat dit gelukzalige gevoel weer verdwijnt. Hoe komt dat?

Hedonistische adaptatie

Je euforie die nauwelijks een paar dagen later al weggesmolten is als sneeuw voor de zon? Dat komt door hedonistische adaptatie. Dat betekent dat je in het dagelijkse leven snel weer over de kick van positieve dingen heen bent. Herinner je je nog toen je na de zomervakantie blij en vol energie weer op het werk binnenstapte? En dat er na een (werk)week nauwelijks nog iets van dat gevoel leek over te blijven? Dat proces is exact hetzelfde nadat je een kanjer van een prestatie hebt neergezet op de werkvloer. Dit mechanisme werd voor het eerst beschreven begin jaren 70 door ene Philip Brickman en Donald T. Campbell. Zij noemden het destijds de ‘hedonistische tredmolen’. Je blijft telkens aan de gang om de tredmolen draaiende te houden en zo opnieuw (professionele) pieken te scoren. De prestatie op zich is immers één ding. Het gevoel dat je erbij hebt, is minstens zo prettig.

Twee kanten

Het goede nieuws is dat hedonistische adaptatie in twee richtingen werkt. Daardoor ebben niet enkel jouw geluksmomenten snel weg, maar ook de minder prettige gevoelens. En dat laatste is dan weer goed, toch? Of zoals voetballegende Johan Cruijff het ooit verwoordde: Elk nadeel heb zijn voordeel. Het zijn dus niet alleen jouw geluksgevoelens die vervagen. Ook de negatieve gevoelens die voortkomen uit tegenslag of teleurstelling. Hoe snel jouw geluksgevoel op de werkvloer verdwijnt, zou voor een groot stuk genetisch zijn bepaald. Met andere woorden: hoe jij persoonlijk in je hoofd omgaat met succes en mislukking bepaalt hoelang je er kan van genieten of over tobben.

Doseren is de boodschap

Even terug naar die succestredmolen. De meeste mensen gaan steeds opnieuw op zoek naar die professionele geluksmomenten. Dat doen ze door doelen te stellen die ze dan kunnen behalen. Op naar het volgende geluksmoment dus. Ook daar schuilt echter weer een addertje onder het gras. Hoewel het prima is om professionele doelen voor jezelf te stellen, kan het ook uitputtend zijn om alsmaar opnieuw te jagen op die geluksgevoelens. In het ergste geval krijg je het omgekeerde effect: je eindigt met een burn-out of depressie. Doseren blijft dus ook de boodschap op zoek naar nieuwe geluksmomenten op het werk.

Pascal Dewulf

Bron: MTSprout.nl