Waarom (soms) opgeven beter is voor jouw carrière

Volharden is niet altijd een kwaliteit. Soms kan het ook een gebrek zijn. Ook voor jouw carrière. Dit is waarom.

Was het niet de Amerikaanse marketinggoeroe Seth Godin die nooit opgeven bestempelde als een spectaculair stukje slecht advies? Had je nooit moeten ophouden met bedplassen? Had je niet moeten stoppen met steeds dingen uitstellen? Ook doorzettingsvermogen heeft zijn houdbaarheidsdatum.

Opgeven is een kwaliteit

Volgens Seth Godin geven succesvolle professionals vaak op. Ze weten met andere woorden wanneer het beter is om te stoppen dan om door te gaan. Ze beseffen dat ze slechts een beperkte dosis tijd, middelen en energie ter beschikking hebben. Er (soms) de brui aan geven, is volgens Godin dan ook een betere strategie om nieuwe carrière opportuniteiten te kunnen aanpakken. Wanneer je steeds volhardt dan zorgt er dat niet zelden voor dat je je op korte en middellange termijn bovendien vaker gefrustreerd en minder gewaardeerd zult voelen.

Dosis gezond verstand

In een job blijven om verkeerde redenen (omdat het gemakkelijk is of omdat je geen heil ziet in verandering) is dan ook geen optie wanneer je je carrière wil uitbouwen. Wees dan ook kritisch voor wat betreft je job maar ook voor jezelf. Wanneer je tevergeefs al heel wat tijd, geld en middelen investeerde in een carrièremove dan is het misschien tijd voor verandering. Tijd om wel het carrièrepad te vinden waarin je echt kan uitblinken. Leg dus het ‘winnaars geven nooit op’-principe naast je neer en kijk naar je carrière met een flinke dosis gezond verstand.

Wijsheid en doorzicht

Bottom line: wanneer je het ver wil schoppen in je carrière, is een portie wilskracht zeker wel van belang. Om die carrière op kruissnelheid te krijgen, is die andere eigenschap immers net zo belangrijk, namelijk je vermogen om op te geven. Dat betekent dat je weet wanneer je moet stoppen en uitkijken naar alternatieven. Volhard je daarentegen in de boosheid dan kan jou dat naast een financiële kater ook een burn-out opleveren. Nogmaals, je bent niet zwak wanneer je opgeeft. Integendeel, het is juist een teken van wijsheid en doorzicht.

Pascal Dewulf