Waarom uiterlijk op je werk wel degelijk belangrijk is voor je carrière

We kunnen er niet omheen: we worden beoordeeld op onze looks. Op de werkplek is dat niet anders. Zit iedereen netjes in het (mantel)pak en kies jij voor jeans en T-shirt dan val je op… omdat je uit de toon valt. Dat heet dan perceptie. En die perceptie kan een impact hebben op je carrière.

Wanneer je dacht dat op de werkplek enkel wat je kan van tel is, dan heb je het mis. Op de werkvloer gelden ook nog heel wat andere, vaak ongeschreven, regels waarop je wordt getaxeerd. De manier waarop je omgaat met collega’s, de manier waarop je praat. En last but not least: de manier waarop je je kleedt.

Uiterlijk is niet te onderschatten

“Uiterlijk is waar we het eerst op letten, en het gebeurt de hele dag door”, aldus Sylvia Ann Hewlett. Zij is auteur van het boek: ‘Executive Presence’. Het goede nieuws is volgens Hewlett echter dat een verzorgd uiterlijk en net voorkomen heel wat dingen kunnen compenseren. “Het gaat immers niet om de precieze vorm van je lichaam, de textuur van je haar of het merk van je kleding”, aldus Hewlett. Wel draait het er dus om dat je je kleedt voor de gelegenheid. En dat is je werkdag.

Het (mantel)pak maakt de man/vrouw

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat hoe zakelijker je je kleedt, hoe sterker de indruk is die je doorgaans maakt bij je collega’s en gesprekspartners. In een studie, gepubliceerd in het ‘Journal of Experimental Psychology’ bleek dat mannen die casual gekleed gingen tijdens onderhandelingen doorgaans minder goede resultaten boekten in die onderhandelingen. Mannen in pak waren daarentegen succesvoller tijdens diezelfde onderhandelingen.

Casual chic

Je hebt er met andere woorden baat bij om je goed te kleden. Casual chic, daar kom je overal weg mee. Het is gewoon een feit dat mensen andere mensen positiever en zelfs bekwamer inschatten wanneer ze net en elegant gekleed lopen. Kijk eens rond naar de big shots in je bedrijf en hoe zij zich kleden. Nu ja, je hoeft natuurlijk niet steevast in een driedelig, donkerblauw pak op te draven. Zoek daarentegen een middenweg die je persoonlijkheid kracht bij zet. Althans, wanneer je belang hecht aan je carrière. Doe je dat niet, dan is dat even goed. Aan jou de keuze uiteraard.

Pascal Dewulf