Zo maak je je baan future proof

Wie ontevreden is in zijn of haar job, kan op termijn kiezen voor ontslag. Maar het hoeft niet zo ver te komen. Je kan er ook voor opteren om je baan ‘future proof’ te maken. Met het boek Jobrepair reikt hr-expert Wim Thielemans een slimme toolkit aan voor meer zin en minder twijfel over het werk.

Een derde van de Vlamingen voelt zich niet goed in zijn job. Maar 70% van wie zich weleens slecht voelt op het werk onderneemt geen stappen om een nieuwe job te zoeken.

Op tijd de reparatiekit bovenhalen

Voorkomen is beter dan genezen, dat is het uitgangspunt van het boek Jobrepair. “Dit populaire spreekwoord spoort ons aan om voorzichtig te zijn en houdt in dat je iets beter wel repareert voordat het helemaal stuk is”, vertelt auteur Wim Thielemans.

Getuigenissen en doetips

Het boek staat boordevol herkenbare getuigenissen. Iedereen die werkt kan ermee aan de slag. Bovendien is de inhoud ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Je vindt er competentie-reparatietips, maar ook een heleboel doetips. Zo repareer je jouw werk als een expert en geraak je snel van de twijfel af.

Zelf aan de slag

De tools kunnen samengevat worden in zes delen:

  • Onderzoek hoe jij je baan ziet aan de hand van de DODO-matrix: demotivatie, opportuniteit, depressie en optimisme.
  • Pas op voor mindbugs die je op het verkeerde pad zetten als het over je job gaat. Denk dan aan fout advies of je blindstaren op deeltaken. Onderzoek ze en misschien kom je tot de conclusie dat er helemaal niets aan jouw job moet worden gerepareerd.
  • Probeer met het letterwoord BROUWT wat meer houvast te hebben. BROUWT staat voor Beloning, Relaties, Omgeving, Uw Waarden en Taken
  • Doe eerst een quick scan met een mini-jobreparatieset
  • Is er toch meer aan de hand, haal dan het zware materiaal van de jobreparatiekit boven. Daarbij neem je meerdere zaken onder de loep: je cv en carrière, je attitudes, je verworven competenties, je taken, alles wat onder het BROUWT-letterwoord valt en eindig met suggesties voor jezelf.
  • Zit je nog steeds vast? Begin dan even helemaal opnieuw, want waarschijnlijk heb je een cruciale fase van het boek overgeslagen …

Je kunt alle tips ook online downloaden via www.jobrepair.be/tips

Succes!

Jobrepair, Wim Thielemans, uitgeverij LannooCampus, 160 blz, 19,99 euro.

Mieke Vercruijsse