6 tips om een carrièremove te maken met vangnet (en je dus niet te bezeren)

Je carrière een andere wending geven, allemaal goed en wel. Toch blijkt het vaak een sprong in het duister. Met deze tips zorg je ervoor dat je veilig springt, met vangnet.

Duik in jezelf

Alvorens je carrière om te gooien, neem je best een kijkje in jezelf. Wat zijn cruciale elementen om jou gelukkig te maken in je loopbaan? Wat zijn jouw interesses, waardes en vaardigheden? Kortom, wie ben jij als mens en als professional. Lijst die dingen op en laat ze vervolgens bezinken. Gaandeweg zal je zo meer inzicht krijgen in wie jij echt bent. En, welke richting het carrièregewijs uit kan.

Verander niet omdat je boos/ontevreden bent

Ken je die uitspraak dat wanneer je boos bent in een gesprek, je altijd 10 seconden moet wachten alvorens je jouw gesprekspartner antwoordt? Wel, bij een carrièremove is dat niet anders. Wil je plots iets nieuws omdat je baas of jouw collega’s je boos hebben gemaakt? Of omdat je ontevreden bent met jouw werkomstandigheden? Probeer dan eerst uit te vinden wat de werkelijke oorzaak is dat je over de rooie gaat. Misschien is het wel iets wat je ook zonder je carrière om te gooien, kan oplossen.

Praat met mensen die actief zijn in de richting die je uit wil

Om de sprong in het diepe minder diep te maken, moet je op zoek naar mensen die succesvol de overstap hebben gemaakt in de richting waar jij naartoe wil. Praat met hen en wissel ervaringen uit. Een paar goede gesprekken kunnen jou bijzonder veel leren op dat vlak.

Doe een try-out

Indien mogelijk, probeer je dan voor of na de uren in de functie te wurmen waarop je aast. Dat kan via uitzend- of vrijwilligerswerk of als freelancer. Zo kan je proeven van wat je te wachten staat en veel beter inschatten of je het leuk vindt.

Hou de deur open

Praat erover met je baas en geef aan dat het tijd is voor wat anders, maar dat je hart zeker ook nog uitgaat naar je huidige baan. Een baas met doorzicht kan tussen de regels doorlezen. Ben je een uitstekende werkkracht dan zal hij/zij al snel voorstellen dat je kan terugkomen indien het elders niet zou lukken. Sterker nog: heel wat bedrijven hebben speciale programma’s lopen om mensen opnieuw in dienst te nemen wanneer ze terugkeren op hun passen.

Stop tijdelijk met je huidige job

Anders gezegd, ga voor loopbaanonderbreking. In die periode kan je dan volop try-outen of die nieuwe baan echt wel jouw droombaan is. Blijkt het gras toch niet groener aan de andere kant, dan kan je netjes weer naar je oude werkstek. Opgelet: een nieuwe job uitproberen, kan niet in alle omstandigheden en er zijn duidelijke regels. Alleen bij een voltijdse loopbaanonderbreking mag je bijvoorbeeld een zelfstandige activiteit opstarten. Aangezien je bovendien een vervangingsinkomen krijgt, word je zelfstandige in bijberoep. Die uitkering kan je maximum 12 maanden combineren met de zelfstandige activiteit. Daarna valt je uitkering weg en word je onvermijdelijk zelfstandige in hoofdberoep. Ook kan je tijdens jouw loopbaanonderbreking tijdelijk worden tewerkgesteld bij een andere werkgever. Die moet dan wel behoren tot sectoren zorg of onderwijs. Ook kan je onder bepaalde voorwaarden bijvoorbeeld een flexi-job uitoefenen tijdens jouw loopbaanonderbreking.

Pascal Dewulf