Carrièreswitch op je 60ste? Gewoon doen

Op je zestigste een nieuwe wending geven aan je carrière? Jazeker. Op motivatie en goesting staan immers geen leeftijd. Ons advies: gaan met die banaan. En wel zo.

Na 41 jaar bij de politie te hebben gewerkt, vond Peter Metselaar het tijd voor iets anders. Peter is nu aspirant-machinist bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). “Een bedrijf waar leeftijd geen rol speelt en ik als 60-jarige aan de bak kan. Je bent nooit te oud om te leren en je kans te pakken”, aldus Peter. Neen, dit is geen verzonnen verhaal. Wel een geweldige carrièremove van een zestiger die nog bruist van de professionele levenslust, via de NS een knaller van een opportuniteit kreeg en die met beide handen greep.

Oubollige visie

We moeten dan ook dringend af van de stoffige visie die heel wat bedrijfsleiders ook vandaag nog etaleren wanneer het op 50/60-plussers aankomt. Uit onderzoek van het American Institute for Economic Research (AIER) blijkt bovendien dat meer dan 80% van de mensen die op latere leeftijd (50 jaar of ouder) een nieuwe carrière start, daar succesvol in is. Genoeg argumenten dus om die carrièreswitch ook op latere leeftijd te overwegen.

Alle troeven in huis

De eerste stap richting die carrièreswitch? Jezelf (en wat je professioneel in huis hebt) niet onderschatten. Je hebt immers alle troeven in huis: je hebt bakken ervaring, je bent flexibel en je hebt maturiteit. Terwijl twintigers en dertigers naast het werk hun handen vol hebben met babyspullen, bouwmaterialen, een netwerk uitbouwen en de wereld ontdekken, sta jij daar. Zonder al dat gedoe. Gewoon klaar om erin te vliegen. What’s not to like beste werkgevers?

Op leergierigheid staat geen leeftijd

Dat je jongere collega’s haasje-over zouden doen met jou op het vlak van leergierigheid en snelheid van dingen oppikken, is ook al zo’n platitude. Een misverstand dat in heel wat bedrijven helaas echter nog steeds de ronde doet. Laat je niet afschrikken: je kent het en je kan het. Er zijn tal van onderzoeken die duidelijk maken dat er geen aantoonbaar bewijs is van stagnerende cognitieve vermogens boven de 50/60. Zo geeft de Baltes tijdcurve (fysieke en cognitieve vermogens) duidelijk aan dat iemand qua mentale vermogens ook in de leeftijdscategorie 50/60 nog steeds scherp staat.

Toonbeeld van inzetbaarheid

Laat je ook niet uit de markt spelen omdat je toekomstige baas boordevol vooroordelen zit over je verloning. Je kan absoluut competitief zijn. Je komt mekaar gewoon tegemoet op het snijpunt waar jullie zich allebei kunnen vinden. Flexibiliteit ? Zie paragraaf hierboven. Verminderd inzetbaar? In vergelijking met de berg waar 20’ers/30’ers/40’ers overheen moeten, ben jij een toonbeeld van inzetbaarheid. Durf ook zoals Peter hierboven helemaal buiten je comfortzone te gaan. Last but not least: gebruik je netwerk. Op jouw leeftijd heeft dat in principe een royale omvang. Reden genoeg om er gebruik van te maken. Succes!

Pascal Dewulf