Een carrièreswitch na je veertigste: utopisch of realistisch?

Veertig is zo’n leeftijd waarop heel wat mensen voor de eerste keer over hun schouder kijken en een bilan van het leven opmaken. Vaak resulteert dat in nieuwe plannen, zowel privé als professioneel. Wij concentreren ons even op het professionele aspect, meer bepaald op een carrièreswitch als fourtysomething.

Boter op het hoofd
We moeten niet flauw doen: ben je boven de 40 dan verkleinen je kansen om succesvol van carrière te switchen. Laten we immers man en paard noemen: de meeste bedrijven zijn helemaal niet happig om nieuwbakken veertigplussers aan te werven, hoe hard ze dat ook zelf willen beweren. Maar goed, je kan er als veertiger toch evenmin professioneel de brui aan geven, toch? Je bulkt immers van de ervaring, je hebt bakken energie en je wil de tweede helft van je carrière er volop invliegen.

Hart en verstand
Hoe zit dat dan met die carrièreswitch wanneer je in de 40 bent? Je moet alvast van het moedige type zijn om eraan te beginnen. Ga je van een loontrekkend statuut naar dat van ondernemer dan hangt het succes van je carrièreswitch veel af van je eigen ondernemersspirit. Op voorwaarde dat je geen compleet nieuwe skills moet aanleren, kan je het er dan ook perfect op wagen. Sterker nog: wil je je vaardigheden die je hebt opgebouwd als werknemer voortaan inzetten als ondernemer? Gewoon doen, maar misschien toch even voorafgaand een marktanalyse doorvoeren rond de levensvatbaarheid van je idee.

Ben je een werknemer, dan kan je het proberen met een jobswitch in je eigen bedrijf. Op zoek gaan naar een andere job die totaal verschilt van hetgeen je tot nog toe deed, zal echter minder evident zijn. Veertigplusser en starter is niet bepaald een dooropener. Bedrijven kiezen dan immers voor jongere mensen omdat ze vaak wel al ervaring hebben en goedkoper zijn. Los van elk criterium: maak een kosten/baten analyse. Wat ga je als fourtysomething moeten investeren in een carrièreswitch? En ook: hoe lang ga je er over doen om die investering terug te verdienen? Ben je 40, dan heb je nog 25 jaar voor de boeg, ben je net geen 50 dan wordt het pad gelijk al een stuk korter. Het zijn dingen die je echt wel moet overwegen. Moraal van het verhaal: volg als veertiger niet enkel je hart maar laat ook je verstand spreken.

Vind een job in de buurt van