Ongelukkig in je job? Dit is wat je moet doen

Heb je een uitzichtloos gevoel bij je job? Dan kan je dat best op de volgende manier aanpakken om het tij te doen keren.

Val je op woensdagavond puffend in de sofa met het idee dat de week alweer halfweg is? Dan is er mogelijk iets mis met je goesting. Uiteraard hebben we allemaal wel al eens een baaldag, maar wanneer dat een chronische karakter aanneemt, zit je wel met iets dat moet worden opgelost. We kunnen er immers niet omheen. Je bent wekelijks tot veertig uur met je werk bezig. Een ontevreden gevoel over je job is dan ook niet echt iets wat je achter de fotokopieermachine kan wegmoffelen.

Een wereld van verschil

De redenen voor ontevredenheid kunnen heel divers zijn: een onuitstaanbare baas, collega’s waarvan je liever de hielen dan de tenen ziet, werk dat zodanig geestdodend is dat je ’s avonds naar je partner moet bellen om de weg naar huis te vragen. Daar zit je dan. Een wijs man (of vrouw) zei ooit: “Wanneer je wilt dat dingen veranderen maar rondom jou niets verandert, is het misschien tijd om zelf te veranderen.” Zoals het altijd gaat, moet je op dat moment even kijken wat je wel allemaal hebt en niet te veel naar wat je niet hebt om weer snel bij je zinnen te komen. Vaak helpt het om de dingen op een andere manier te bekijken. Wat minder naar jezelf kijken en wat meer naar anderen op de werkplek, kan vaak al een wereld van verschil maken.

Weeg je opties af

Heb je dat al gedaan en kom je tot de constatatie dat je werk echt wel de spreekwoordelijke kiezel in de schoen is, dan moet je ook daar je opties afwegen. Een functioneringsgesprek met je baas kan al snel één en ander ontzenuwen. Kom je er niet uit, maak dan voor jezelf een plan van aanpak. Wat wil je? Hou je van je bedrijf, maar wil je een andere job? Ben je het bedrijf waar je aan de slag bent spuugzat? Ook een gesprek met een hr-verantwoordelijke kan soms wonderen doen. Neen, je komt niet alleen in contact met personeelszaken wanneer je begint aan een job of er de brui aan geeft. Die mensen zijn er ook om je loopbaan te begeleiden en je je lekker te laten voelen in je job.

Regisseur van je loopbaan

Kom je er desondanks nog niet uit? Laat je dan bijstaan door een bureau voor loopbaanbegeleiding. Zij kunnen op een objectieve manier inschatten waar voor jou het schoentje knelt en samen naar oplossingen zoeken. In veel gevallen kan je dergelijk traject voor loopbaanbegeleiding ook doen met loopbaancheques. Zo wordt een groot deel van die begeleiding voor jou betaald. Wat je ook doet, word terug regisseur van je eigen loopbaan. Het is immers de professionele impasse waarin je mogelijk bent verzeild geraakt en het feit dat daarin geen verandering lijkt te komen, die je je zo miserabel laat voelen. Eens wanneer je aan een oplossing gaat werken, zal die professionele malaise al snel weer verdwijnen.

Pascal Dewulf