Ontdekken waar je (professioneel) goed in bent? Denk terug aan je verleden

Doe jij vandaag professioneel waar je echt goed in bent of vraag je je nog steeds af waarvoor jij nu eigenlijk werkgewijs in de wieg bent gelegd? Wij helpen je graag op weg om het antwoord te vinden op die vraag.

Ben je op zoek naar je ware professionele roeping, maar tast je nog altijd in het duister? Voor de Nederlandse Otteline Asselbergs, auteur van het boek Hoe vind ik de baan die bij mij past?, komt die vraag niet als een verrassing. ‘Vaak gebeurt dit door een gebrek aan bewustzijn over waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Het resultaat: mensen rollen ergens in waar ze niet op hun plek zijn’, aldus Asselbergs.

Op automatische piloot

En zo struin je dan bijna op automatische piloot je carrièrepad af. Voor je het weet ben je een dertiger en veertiger en heb je professioneel geen benul welke richting het nu echt uit moet. Wanneer je daar geen sluitend antwoord op krijgt, kunnen grotere problemen ontstaan. Je gaat je afvragen waar je professioneel eigenlijk mee bezig bent. Dat kan je in een negatieve spiraal brengen waarin je je passie en drive voor je werk verliest.

In je verleden graven

Op momenten dat je de richting van je carrière kwijt bent, kan het bijzonder waardevol zijn om terug te kijken naar je verleden. Wanneer je wat dieper graaft, ga je vast en zeker een punt vinden waarop je echt gelukkig was met wat je deed. Wanneer je dat exacte punt hebt gevonden, tracht dan om je te herinneren welke talenten je op dat moment inzette en/of in welke professionele- of andere setting je op dat moment vertoefde. Daarmee bedoelen we dat je gerust voorbij het puur professionele aspect mag gaan. Deed je ooit werk als vrijwilliger in een vereniging en voelde je je daar gelukkig bij? Misschien moet je dan beroepsmatig meer in die richting zoeken.

Gooi vooroordelen overboord

Probeer tijdens je zoektocht in retrospect het kader dat je van thuis meekreeg van je af te gooien. Zit je in een familie met academische bollebozen, maar ben jij meer praktisch aangelegd? Het zij zo. Laat (on)bewuste aannames over wat professioneel van jou wordt verwacht dan ook varen. Praat er met vertrouwenspersonen over en zet indien nodig een loopbaancoach in. Dat is een neutrale partij die samen met jou kijkt waar je echt goed in bent en hoe je je carrièrepad de juiste richting kan opsturen. Zo’n loopbaancoach zal je ook leren om niet uit te gaan van dingen waar je minder goed in bent, maar wel de dingen waarin je excelleert. Laat je niet verrassen door vaststellingen die daarbij plots naar boven komen en waar je helemaal had langs gekeken. Nieuwe invalshoeken bieden ook nieuwe perspectieven. Je kan immers niet altijd hetzelfde doen en dan toch andere resultaten verwachten. Wijze woorden.

Pascal Dewulf

Bron: Intermediair.nl