Waarom demotie wel eens jouw werkgeluk zou kunnen verhogen

Betekent een stapje terugzetten op je werk dat je (mentaal) in het zand moet bijten? Helemaal niet. In heel wat gevallen kan een demotie jouw werkgeluk een stevige boost geven. Dit is waarom.

Een promotie klinkt mooi, maar vaak brengt het heel wat extra stress en werkdruk met zich mee. De vraag is dan ook of je je echt beter voelt in die functie met meer verantwoordelijkheid. Mogelijk is je werk-privébalans helemaal de verkeerde kant uitgegaan of is een leidinggevende functie toch niet echt wat je ervan had verwacht. Een stapje terugzetten is dan ook geen schande. Integendeel. Het geeft je opnieuw meer ruimte om je werkdruk naar een aanvaardbaar niveau te brengen en je werk/privébalans weer naar de goede kant te laten overhellen.

Niet altijd beter

Herinner je je nog die tijd voor je promotie dat je heel wat extra ruimte had voor je hobby’s, regelmatig met vrienden afsprak voor een terrasje en je meer tijd kon maken voor je gezin? De carrièreladder opklimmen betekent dus niet noodzakelijk dat je leven in zijn geheel er ook beter op wordt. Het is dan ook belangrijk om bewust af te wegen of die promotie jouw leven echt wel beter maakt. Een stapje terugzetten creëert opnieuw heel wat extra mogelijkheden. Zo kan je dan weer gaan nadenken over bijvoorbeeld een nieuwe hobby of misschien wel die activiteit in bijberoep waar je altijd van droomde.

Geen keurslijf

Voor de buitenwereld moet je het al helemaal niet doen. Dat mensen denken dat je de handdoek in de ringt gooit, je de nieuwe job mogelijk niet aankan of toch niet zo gedreven bent dan zij dachten, is hun probleem. Met andere woorden: het is hun perceptie maar wel jouw leven. Dus alleen jijzelf kan bepalen wat nodig is voor jouw werkgeluk. Laat je dan ook zeker niet door hen beïnvloeden voor jouw keuze om professioneel minder hooi op je vork te nemen. Het is niet altijd evident om dat te doen in een maatschappij die voornamelijk teert op status. Laat je desondanks door andere mensen niet in een professioneel keurslijf dringen. Je bent sterk wanneer jij en alleen jij bepaalt hoe het met jouw carrière moet lopen.

Samen zoeken naar een oplossing

Een demotie: uiteindelijk kunnen zowel je baas als jijzelf er beter van worden. Je hebt weer meer energie en zo kan je opnieuw een heel eind langer mee dan in een job die alle energie uit jou lijkt weg te trekken. Jouw baas zit op zijn beurt weer met een medewerker die zich happy voelt en er daarom weer helemaal kan voor gaan. Heb je beslist? Stap dan resoluut naar je baas en maak hem zonder verpinken duidelijk dat je professioneel een andere weg op wil dan initieel gepland. Wees daarbij duidelijk en zorg dat je een consistent verhaal hebt. Hij of zij zal je vast en zeker begrijpen en samen met jou naar een oplossing zoeken waar je weer helemaal gelukkig kan zijn.

Pascal Dewulf