Zo realiseer je als 50-plusser een succesvolle carrièreswitch

18/11/2019

Je bent vijftigplusser en je wil je professionele leven omgooien? Dan zijn deze tips voor jou.

Je gaat verder in dezelfde vakdiscipline, maar in een andere branche

Je vaardigheden heb je al mee, dus dat zit goed. In een andere branche terechtkomen, is dan weer niet van de poes. Je moet de eigenaardigheden van de stiel toch weer een beetje van vooraf aan leren. Mogelijk heb je jongere collega's die al heel wat meer knowhow hebben opgebouwd op dat vlak. Daar moet je mee om kunnen.

Je blijft in de branche, maar switcht naar een andere baan

Je branchekennis verlies je niet, je specifieke jobkennis daarentegen wel. Het zal dus niet evident zijn om zo aan een nieuwe job te raken. Hopelijk kan je terugvallen op wat praktijkervaring die je eerder ergens in het vak opdeed via bijvoorbeeld een workshop.

Een andere baan in een andere branche

Dat is wel de minst makkelijke weg. Je gooit al je branchekennis overboord en tegelijkertijd je specifieke jobkennis. Kortom, je begint vanaf nul. Wanneer een rekruteerder jou ziet komen, zal je dus heel veel geluk moeten hebben om toch aan de bak te raken. Dat kan je je wel al voorstellen.

Starten als ondernemer in je vakgebied

Klinkt spannend en is dat eigenlijk ook. Maar met die vrijheid om te doen en te laten wat en wanneer je wilt, komen ook verantwoordelijkheden. Ben je daar klaar voor? Voor jezelf werken is heel wat anders dan voor een baas werken. Daar kan je vanop aan. Online zijn er alvast een aantal tests beschikbaar om te checken of je in de wieg bent gelegd als ondernemer. Je opgedane vak- en branchekennis verlies je niet. Dat is dan weer een absolute plus.

Starten als ondernemer naast je vaste baan

Safe bet, zouden we zeggen. Je kan even een oefenrondje doen en kijken of je momentum krijgt in je zopas verworven ondernemersbestaan. Lukt het, dan kan je de trossen vooralsnog definitief losgooien. Lukt het niet, dan is er geen man overboord.

Jezelf lanceren in de uitzendsector

Korte baantjes die mekaar opvolgen omdat je van afwisseling houdt en het wel gehad hebt met die vaste baan? Waarom niet? Weet wel dat je doorgaans niet op de betere jobs kan mikken. Alhoewel. Er zijn vandaag ook uitzendkantoren voor kaderfuncties mocht je ondertussen al in die regionen vertoeven.

Je laten bijstaan door een bureau voor loopbaanbegeleiding

Je hebt het helemaal gehad, maar je weet toch niet welke richting het professioneel nu uit moet? Laat je dan bijstaan door een bureau voor loopbaanbegeleiding. Zij helpen jou op weg om nog een belangrijk stuk van je carrière tot een succes te maken.

Pascal Dewulf

Deel met anderen