10 keer stress aanpakken op het werk

Stressmomentje? Regiotalent heeft 10 tips klaar om stress op het werk aan te pakken. Ventileren bij collega’s, een stappenplan uitwerken of even een wandelingetje inlassen om je gedachten te ordenen, wij helpen werkstress graag de wereld uit.

Tip 1

Blijf weg van slechte gewoontes zoals roken, drinken, emo-eten of overmatig shoppen. Je lost er je stress of je werkprobleem niet mee op en het zal je achteraf beroerder doen voelen. Ook je gezondheid/bankrekening lijden eronder. Resultaat? Nog meer problemen.

Tip 2

Stress door een traag werkend systeem op het werk? Of door een collega die iedereen altijd dwars zit? Accepteer wat je niet kan veranderen. Bouw bijvoorbeeld extra tijd in voor je project, rekening houdend met het trage ICT-systeem.

Tip 3

Denk positief. Staat er een reorganisatie op de planning? Ga er dan niet vanuit dat jouw job zal sneuvelen. Je hebt evenveel kans om promotie te maken of een nieuwe opportuniteit te krijgen binnen het bedrijf. Want positief denken is het halve werk.

Tip 4

Daag jezelf uit. Deadline over drie weken? Zit je nu al te nagelbijten? Waarom mik je niet op een afgerond project over twee en een halve week? Dan heb je meteen wat extra tijd ingebouwd, moest er ergens iets haperen.

Tip 5

Praat over je stress. Lastige klant aan de lijn gehad? Ventileer even (online) bij een collega. Want gedeelde stress is minder stress.

Tip 6

Wees proactief. Je in het magazijn verstoppen zal die ingewikkelde kwartaalaangifte heus niet oplossen. Maak een lijstje met alle af te werken facturen en verdeel het project in hapklare brokken. Je neemt het heft in handen en hebt een gevoel van controle.

Tip 7

Wees actief. Beweeg. Sport. Ga wandelen. Plan een wandelvergadering, volg een online yogasessie tijdens je middagpauze of ga een rondje fietsen na je werk. Frisse lucht en beweging verminderen stress.

Tip 8

Plan iets leuk in voor jezelf. Ervaar je veel stress op het werk, plan dan één (of meerdere) avond(en) in voor jezelf. Een heerlijk warm bad, zonder huiswerkvragen. Een (online) cursus volgen. Of waarom niet eens in alle rust een nieuw recept uitproberen?

Tip 9

Stel prioriteiten. Te veel op je to-dolijstje? Werk eerst de belangrijkste taken af, die het dringendst zijn. Zo zal je meer rust ervaren in je hoofd.

Tip 10

Ga iets anders doen. Loop je helemaal vast met jullie nieuwe website? Ga even wat anders doen, zoals orders verwerken of facturen opmaken. Keer dan later met een fris hoofd terug naar de website. Vaak heb je ondertussen kunnen nadenken over mogelijke oplossingen.

Eveline Janssens