5 dingen die je tijdens een nieuwjaarsdrink met je collega’s beter niet doet

Ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft aan het begin van het nieuwe jaar een moment om te toosten op een flitsende start. Leuk om de collega’s je beste wensen over te brengen en wat bij te praten. Soms gebeurt tijdens zo’n drink echter al eens iets waar je achteraf misschien spijt van krijgt. Deze 5 dingen vermijd je in die optiek beter.

Overmatig drinken

Een glaasje om te klinken op het nieuwe jaar, daar is helemaal niets mis mee. Een tweede misschien ook nog. Het is echter niet de bedoeling dat je onbegrensd blijft doorgaan totdat je je collega’s plots dubbel ziet. Tip: drink niet tot je het echt begint te voelen. Alcohol werkt immers met vertraging. Drink dus een glaasje, maar hou het netjes en heb jezelf onder controle.

Roddelen over de baas/het bedrijf

Feestjes onder collega’s zijn zo’n typisch moment waar je wel eens meer vertelt dan je eigenlijk had gewild. Ook over je baas of over het bedrijf waar je aan de slag bent. Geen erg. Je collega’s zullen het ’s anderendaags wel vergeten zijn, toch? Daar moet je mee uitkijken. Niet iedereen kan zich vinden in het feit dat je de vuile was van het bedrijf buiten hangt. Voor je het weet, belanden je roddels in de wandelgangen en zo tot bij je baas.

Uitgebreid zoenen/omhelzen

Met Nieuwjaar worden er wel al eens drie nieuwjaarszoenen gegeven. Op het goede geluk in het nieuwe jaar. Heeft er echter wat drank gevloeid dan worden die nieuwjaarszoenen of omhelzingen wel al eens te plakkerig. Je kan je collega’s nog zo sympathiek vinden, de professionele comfortzone is heilig. Ga je erover dan eindig je al snel met achterklap. We blijven professionals, ook tijdens een bedrijfsfeestje. Ook wanneer je sommige mensen misschien iets sympathieker vindt dan de rest. Een magere troost: door corona zal het ook bij deze jaarwisseling sowieso een stuk afstandelijker worden.

Gênante foto’s posten op sociale media

Gekke bekken trekken voor de foto met je collega’s en dan opladen naar je socialemediakanalen. Aan de start van het nieuwe jaar is dat niet ongewoon. Het draagt bij tot de lichtvoetige sfeer aan de start van een nieuw jaar. Toch mag je ook niet doorschieten in je enthousiasme. Een foto met een das rond je hoofd geknoopt of je hemd open tot vlak boven je navel: dat is net iets te veel van het goede. Leuke foto’s: ja. Te leuke foto’s: neen.

Volledig los gaan

Eens onbedaarlijk lachen en plezier maken met je collega’s, daar is niets mis mee. Daarentegen total loss gaan en (letterlijk) onder de tafel eindigen, dat doe je dan weer beter niet. Je sérieux ben je zo immers voorgoed kwijt.

Pascal Dewulf