5 dingen die jij kan leren van die narcistische collega op je werkplek

Narcistisch: een ziekelijke liefde voor zichzelf voelend. Dat is althans wat het Van Dale (online) woordenboek zegt over narcisme. Bestaat zoiets ook op de werkplek? Jazeker, en dat is prima. Je kan namelijk heel wat leren van die collega die (professioneel) helemaal verlekkerd is op zichzelf.

Bescheidenheid loont niet

De praktijk leert dat narcisten het doorgaans beter doen op de werkplek dan hun meer introverte collega’s. Althans wanneer het aankomt op sneller promotie maken of een salarisverhoging krijgen. Dat is niet echt onlogisch. Ze lopen immers meer in de kijker en vinden meestal ook heel wat hun professionele exploten. Ook al zijn die prestaties in realiteit niet echt bovengemiddeld. Die attitude straalt echter onrechtstreeks af naar de beslissingsmakers op de werkvloer. Moraal van het verhaal: misschien ook wat meer uit jouw professionele schulp komen en laten zien dat je er bent?

Het nadeel van de twijfel

Als er iets is dat niet in het woordenboek van een narcist voorkomt, dan is dat het woord ’twijfel’. Ze zijn meestal erg zeker van hun stuk, ook al weten ze in de praktijk echt niet meer dan jij. En dat is gelijk hun kracht. Wanneer je immers twijfelt aan jezelf, dan is de kans groot dat andere mensen ook gaan twijfelen aan jou. Bij een narcist is dat geen probleem. Hij/zij straalt onder alle omstandigheden zelfzekerheid uit. Een beetje van die doorgeschoten persoonlijke bravoure mag je dan ook zeker overnemen. Wat meer zeker van je stuk zijn, kan immers geen kwaad.

Blijven gaan

Omdat een narcist zo hard in zichzelf gelooft, gaat hij/zij vaak door waar andere mensen ophouden. Soms is dat goed. Soms is dat echter ook volharden in de boosheid/dwaasheid. Dat laten we in het midden. Wat jij vooral moet onthouden, is dat niet alles vanzelf gaat en je soms gewoon moet volhouden, ook al lijkt het objectief in kwestie niet meteen haalbaar.

Focus op jouw carrière

Ben je erg begaan met je collega’s? Een mooie kwaliteit. Let echter op dat je daarin niet doorschiet en hun carrièreprioriteiten tot jouw carrièreprioriteiten maakt. Dat is nu immers iets wat een narcist helemaal niet doet: begaan zijn met jouw sores en perspectieven op de werkplek. Je moet uiteraard niet in zijn/haar narcistische voetsporen treden. Vind echter de middenweg. Een gezond evenwicht tussen wat jij wil in je carrière en een goede werkverhouding met jouw collega’s.

Durf

Een narcist is een durfal. Die durf wordt doorgaans aangevuurd door een uit de kluiten gewassen ego. Daarenboven lijden narcisten vaak aan een negatief Pippi Langkoussyndroom: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het (goed) kan. In het geval van Pippi Langkous was durf echter het kinderlijke, zorgeloze karakter van een meisje met sproeten. In het geval van een narcist is dat een ongezonde dosis zelfoverschatting. Schipper tussen de twee en je zit goed.

Pascal Dewulf