5 manieren om jaloezie op de werkvloer tegen te gaan

Afgunst op de werkvloer uit zich op allerlei manieren: vriendjespolitiek, (subtiele) pesterijen tot bewuste sabotage. Toch heb je op dat vlak zelf meer onder controle dan je wel zou denken. Dit zijn alvast 5 manieren om na-ijver op jouw werkplek het nakijken te geven.

Laat je niet meeslepen

Ervaar je een jaloerse collega? Laat je dan niet meeslepen in die negatieve spiraal door (figuurlijk) met getrokken messen tegenover mekaar te staan. Zoiets noemen ze spiegelgedrag. In negatieve situaties zoals bij na-ijver werkt dat spiegelgedrag immers versterkend. Probeer de situatie zo neutraal mogelijk te benaderen en houd voet bij stuk. Toon dat je een sterk individu bent en je niet uit je lood laat slaan. Jij hebt in essentie geen probleem.

Jaloezie=compliment

Jaloezie is een teken van zwakheid. Eigenlijk ben jij in de situatie van een jaloerse collega al de sterkste. Je trekt dus sowieso al aan het langste eind. Waarom zou je je er dan aan ergeren? Eigenlijk is jaloezie een regelrecht compliment voor jou. Vaak is het zo dat collega’s zich met mekaar gaan vergelijken en daardoor zichzelf tegenkomen doordat ze hun eigen minder sterke punten ontdekken. Dat uit zich vaak in jaloezie terwijl het eigenlijk een opportuniteit is.

Wees aimabel

De gunfactor van jouw succes door jouw collega’s hangt sterk samen met wie jij bent als persoon. Ben je een empathisch, sociaal en aimabel iemand dan zullen er doorgaans minder snel gevoelens van jaloezie optreden. Ben je op de werkplek daarentegen individualistisch, opportunistisch en afstandelijk dan zal na-ijver veel sneller de kop opsteken.

Maak het bespreekbaar

De beste manier om jaloezie aan te pakken is niet door het noodzakelijkerwijs onder de mat te vegen. Wel door het te bespreken met de collega(‘s) in kwestie. Doe dat op een diplomatieke manier: beheerst, helder en met een problem solving mindset. Een goed gesprek kan vaak wonderen doen. Bewaar steevast jouw kalmte, wat er ook wordt gezegd. Jij bent niet het probleem, remember?

Stap naar je baas

Heb je je altijd positief gedragen en verbindend proberen te werken naar die jaloerse collega, maar blijft de na-ijver aanhouden? Dan is het misschien tijd om naar je baas te stappen. Jaloerse collega’s kunnen een team en de productiviteit ervan immers sterk ondermijnen. Zoek samen met je baas en/of de persoon in kwestie naar een werkbare oplossing. Voor je dat doet, weet echter dat er in zowat elk team wat gezonde na-ijver kan zijn. Die positieve na-ijver jaagt de resultaten van het team doorgaans aan. Gaat het echter veel te ver, dan kan je niet anders dan verdere stappen ondernemen.

Pascal Dewulf