6 dingen die je kan doen wanneer het niet klikt met jouw collega’s

Met de ene collega klikt het als vanzelf. Met de andere is het steevast trekken en duwen om enige connectie te krijgen. Wij geven je alvast 6 gouden tips mee om ook van minder makkelijke collega’s professionele boezemvrienden te maken.

Ieder diertje zijn pleziertje

Elke collega is anders. Bij sommige collega’s klikt het beter dan bij andere. Dat wil echter niet zeggen dat je niet met alle collega’s kan opschieten. Je moet gewoon één-op-één denken. Ontdek wat iedere collega bezighoudt. Observeer en luister. Zo ontdek je snel gemeenschappelijke interessepunten en kan je ook de band met minder makkelijk te bereiken collega’s aanhalen.

Het ligt niet aan jou

Je kan je uitputten in collegialiteit op de werkvloer, toch zijn er collega’s die je niet dichterbij laten komen. Wees gerust. Dat ligt doorgaans niet aan jou. Eerder aan hen. Iedere collega heeft immers zijn karakter en perspectief. Vertrekkend vanuit die premisse kan je zonder vooroordelen die ‘moeilijke’ collega’s tegemoet treden door gewoon jezelf te zijn.

Bepaal waar het niet klikt

Wanneer het niet klikt met een van je collega’s, vrees dan niet het ergste. Vaak gaat het om banaliteiten. Probeer te ontdekken wat je collega weerhoudt om op een diep niveau contact met jou te leggen. Eens je daarachter bent, kan je eraan werken. Ga echter niet oneindig door. Voel subtiel aan of de collega in kwestie openstaat voor je goede bedoelingen.

Wees empathisch

Een spontane babbel, een kopje koffie halen of even inspringen. Vaak is er niet veel nodig om de sfeer te doen keren. Je moet het dan ook niet te ver zoeken. Wees gewoon open, authentiek en spontaan. En heb een luisterend oor voor iedereen. Het moet al een heel moeilijke collega zijn die daar ‘neen’ tegen zegt.

After work

Niets beters dan een afterwork drink om op een ongedwongen manier contact te leggen. Een gezellige babbel, een spitsvondig grapje of een lekker drankje: in een informele sfeer is het vaak makkelijker contacten leggen dan te midden van de stress van een gemiddelde werkdag. Tussen pot en pint worden zelfs de moeilijkste collega’s vaak een pak makkelijker.

Praat erover

Gewoon een babbel hebben samen kan wonderen doen. Je moet de collega in kwestie niet onmiddellijk aanspreken over de ‘klik’ die er al dan niet is. Laat het gesprek zich gewoon ontwikkelen en kijk wat er gebeurt. Vraag tussendoor diplomatisch of er iets schort waarmee jij kan helpen. Herhaal dit proces op geregelde tijdstippen. Zo kom je stilaan dichter bij mekaar.

Pascal Dewulf