6 manieren om makkelijker namen (van nieuwe collega’s) te onthouden

Heb je het ook zo lastig om namen te onthouden van nieuwe collega’s? Met deze tips werk je dat probleem alvast snel uit de weg.

Gebruik de voornaam in een gesprek

Maak je kennis met je nieuwe collega’s, gebruik hun voornaam dan regelmatig wanneer je met hen aan de babbel bent. Zo creëer je in je hoofd een automatisme waardoor de namen makkelijker blijven hangen. Leuk neveneffect: het feit dat je mensen met hun voornaam aanspreekt, zorgt ervoor dat ze zich gelijk ook veel meer betrokken met jou gaan voelen.

Opslaan die gegevens

Je smartphone is je beste vriend. Krijg je een visitekaartje, scan dat dan in zodat het wordt opgeslagen in je contacten. Zit er geen foto bij, zoek die dan online op en voeg hem toe aan het zopas aangemaakte contact. Zo heb je een virtueel spiekbriefje voor als het dreigt mis te gaan.

Start een gesprek op

Raar maar waar. Het kan zijn dat je je iemands naam niet herinnert, maar dat die naam tijdens een gesprek met andere collega’s je plots wel weer te binnen schiet. Nog beter: dat iemand de naam van de desbetreffende collega noemt tijdens het gesprek.

Ezelsbruggetje

Gebruik een leuk ezelsbruggetje om iemands naam te onthouden. Herinner je je de laatste editie van het televisieprogramma The Bachelorette? Iedereen had het over een van de deelnemers als Django Unchained. Daarmee verwezen ze naar de film van de roemruchte regisseur Quinten Tarantino. En dat maakte het meteen ook een stuk makkelijker om de naam Django tussen alle andere deelnemers te onthouden.

Zoek een connectie

Dat je iemands naam niet meer weet, is op zich geen schande. Je kan er ook subtiel weer achter komen. Zoek daarvoor een connectie met de persoon door te verwijzen naar een leuk gesprek dat jullie eerder hadden of een plaats waar jullie mekaar al hadden ontmoet. Die connectie fungeert dan als een soort van glijmiddel om terug even naar de naam van de persoon in kwestie te informeren.

Waterdicht scenario

Je kan het ook doen zoals Ronald Reagan. Wanneer die iemands naam vergat, vroeg hij er expliciet naar. Wanneer de persoon dan vervolgens zijn naam en voornaam gaf, liet Reagan zich laconiek ontvallen dat hij de voornaam wel wist, maar dat hij eigenlijk op zoek was naar de familienaam. Steengoede safe!

Pascal Dewulf