6 verrassende voordelen van de high five op de werkplek

High five: het elkaar bovenhands tegen de handpalmen slaan, zoals bijvoorbeeld sporters doen ter aansporing of uit enthousiasme. Zo staat de ‘high five’ alvast in het Van Dale woordenboek beschreven. Wist je dat zo’n high five op kantoor trouwens ook heel wat pluspunten heeft? Wij leggen het jou graag even uit.

De high five is in onze contreien ondertussen helemaal ingeburgerd. Het handgebaar wordt vaak gebruikt als een gebaar van begroeting, uiting van blijheid of ook een viering of felicitatie. Als je er echter beter naar kijkt, is de high five veel meer dan louter een symboolgebaar.

Het bevestigt menselijke interactie

Met een high five gebeurt er ook iets fysieks. Het is een uitwisseling van lichamelijke energie wanneer de handpalmen tegen mekaar klappen. Het is een fysieke bevestiging van wederzijdse overeenstemming. Bijvoorbeeld bij het halen van een deadline.

Het is een ideaal communicatiemiddel

De high five is in se een krachtiger gebaar dan een discreet schouderklopje. Het is een explosie van positieve affirmatie. De feedback die je van het bekende handgebaar krijgt, is ook pakken groter dan bijvoorbeeld een verbale lofzang.

Het bevestigt de connectie met je collega’s

Wanneer je met iemand een high five doet, is dat ook een teken dat je erbij hoort. Dat jullie met andere woorden samenhoren als collega’s. Door een high five ga je dat ook fysiek affirmeren. Het is op de werkplek erg belangrijk dat affirmatie niet enkel met woorden wordt geuit, maar ook op een fysieke manier.

Het geeft letterlijk energie

Een high five is zoals eerder al gezegd een transfer van energie van de ene hand naar de andere. En omgekeerd. Er vindt met andere woorden een overdracht van energie plaats. Je kan het letterlijk door je lichaam voelen gaan. Is er dan ook een betere oppepper mogelijk tijdens de werkdag dan een high five?

Het is tastbaar

Het is geweten dat tactiele communicatie (communicatie die je kan voelen) een bijzonder positief effect heeft op de samenhorigheid, maar ook de verbondenheid op de werkplek. Je voelt je aanvaard en nuttig. Dat zet je doorgaans aan om nog productiever te zijn. Mission accomplished dus.

Het verhoogt je zelfbewustzijn

Wanneer een collega met jou een high five doet, verhoogt dat je zelfbewustzijn. Stel je voor dat je al een tijdje inert voor je scherm zit te werken en er plots een kanjer van een high five volgt met je collega. Dan voel je je gelijk weer springlevend. Dat komt omdat al die mentale energie plots wordt afgewisseld met fysieke energie. Yin en yang zijn zo weer perfect in evenwicht op de werkplek.

Pascal Dewulf