6 voordelen van het gebruik van een headset op de werkplek

Een koptelefoon dragen op de werkplek, geen mens die er vandaag nog van opkijkt. Voor sommigen is het een ontegensprekelijk werkinstrument, voor anderen een manier om het welzijn en de productiviteit van hun werkdag te boosten.

Je hebt altijd je eigen ruimte

Pratende collega’s, je baas die een luidruchtig telefoontje pleegt of een overvol landschapskantoor. Al die geluidsvervuiling verstrooit. Het leidt je af van je werk. Met een headset en wat muzikaal behang op de achtergrond zit je gelijk in je eigen cocon. Voor het (eerder routineus) werk van alledag is een headset een zegen.

Je hebt je handen vrij

Een telefoontje tussendoor of een videocall? Gewoon even klikken en je kan rustig verder gaan met wat je bezig was: een mailtje sturen, even door een document lopen en je feedback formuleren. Handenvrij, je headset doet de rest.

Je hebt minder stress

Een headset is meer dan een nuttig gebruiksvoorwerp. Het is een barrière tegen stress. Het geeft je een vorm van controle over je werkplek. Dankzij je headset duw je de storende factoren weg. Je collega’s zullen bijvoorbeeld veel minder snel aan je bureau komen staan met een vraag of voor een babbel. Je headset is immers een onrechtstreeks signaal dat je nu even niet beschikbaar bent.

Je werkt op een productievere manier

Het lijkt tegendraads. Een headset en wat achtergrondmuziek om geconcentreerd te werken? Anders Ericsson van Florida State University en Adrian Furnham van University College London onderzochten de effecten van het gebruik van de headset op het werk. “Wanneer je getalenteerde en gemotiveerde mensen hebt, zouden ze aangemoedigd moeten worden om zich op deze manier af te zonderen. Zeker wanneer creativiteit en effectiviteit hun hoogste prioriteit is”, aldus de onderzoekers.

Je zithouding verbetert

Nog zo’n belangrijk voordeel is de ergonomie van een headset. Je zithouding verbetert immers aanzienlijk wanneer je een headset gebruikt op het werk. Met een mobiele telefoon leun je al eens voorover of erger nog: doe je een gesprek met je telefoon geklemd tussen je oor en schouders.

Je hebt bewegingsvrijheid

De meest moderne headsets zijn draadloos zonder enig kwaliteitsverlies van het audiosignaal. De betere exemplaren hebben bovendien een bereik van tientallen meters. Gewoon even weglopen van je werkplek voor een koffie of een kopietje (als dat nog bestaat op jouw werkplek) is dan helemaal prima.

Pascal Dewulf