7 dingen die je beter niet doet op je nieuwe werk

Je hebt zopas je droomjob bemachtigd en bent helemaal klaar om erin te vliegen. Toch moet je even opletten. Er zijn namelijk een aantal cruciale dingen die je beter niet doet op je nieuwe werk. Zo maak je pas echt een vliegende start.

Je collega’s niet om feedback vragen

Een nieuwe job brengt een compleet nieuwe ervaring met zich mee. Daarbij ga je vaak aan de slag jezelf baserend op je oude gewoontes. In plaats van echter op je eentje ervoor te gaan, kan je toch ook best even bij je collega’s polsen. Van hen krijg je vast en zeker waardevolle feedback. Daardoor kom je veel sneller op kruissnelheid.

Lange dagen maken

Uiteraard wil je jezelf van je beste kant laten zien en er niet telkens klokslag om vijf uur vandoor gaan. Dat is helemaal goed. Kijk echter uit dat je op dat vlak ook niet te ver gaat en constant overuren zit te draaien. Dan bestaat immers het risico dat je baas en collega’s dat als standaard gaan zien.

Te veel coaching willen

Verwacht niet voor elke taak die je doet dat je op het eind een thumbs up krijgt van je baas of collega’s. Je baas heeft je aangeworven om zelf het heft in handen te nemen. Doe je ding en vraag zeker tussentijds eens feedback. Overdrijf daar echter niet mee. Wanneer je ergens iets dient bij te sturen dan zal je dat zeker wel horen.

Gewoon je werk doen

Vooral in de beginfase is het belangrijk dat je zelf actief in dialoog gaat met je collega’s en hen vertelt waar je zoal mee bezigt bent. Zo kunnen zij makkelijker inschatten of je met de juiste dingen op de juiste momenten bezig bent. Je vraagt op dat moment niet echt om feedback, maar communiceert open over je werk. Helemaal goed.

Enkel je eigen ding doen

Ben je pas van start gegaan dan is het belangrijk dat je jezelf integreert binnen het bedrijf door niet enkel je werk goed te doen. De teamspirit met je collega’s is minstens even belangrijk. Reik hen dan ook actief de hand: bied hen een kop koffie aan, ga mee lunchen en neem deel aan groepsactiviteiten.

Steeds op veilig spelen

Je job doen en niet meer dan dat kan de indruk geven bij je baas/collega’s dat je misschien te weinig initiatief neemt. Ga dus gerust een stapje verder en probeer ook nieuwe dingen uit. Zijn daar risico’s mee gemoeid, vraag dan uiteraard eerst raad aan je collega’s. Loopt het dan toch al eens mis, dan zal daar niemand om malen. Wie niet waagt, niet wint. Wees daarentegen ook niet roekeloos op de werkplek.

Je baas vermijden

Heel wat starters op een nieuwe job hebben al eens de neiging om hun baas te ontwijken. Niet doen. Je baas is immers een erg belangrijk persoon wanneer je start op een nieuwe werkplek. Hij is doorgaans diegene die je heeft aangeworven en zijn vertrouwen in jou heeft gesteld. Communiceer dan ook open en constructief met hem. Dat zal zeker worden geapprecieerd.

Pascal Dewulf