7 (geruststellende) dingen die je moet weten over flaters op het werk

De eerste die nog geen professionele uitschuiver maakte op het werk, moet nog worden geboren. Dit zijn alvast 7 geruststellende dingen die je moet weten over flaters op het werk.

1. Iedereen flatert

Je bent niet alleen. Elk van je collega’s of bazen heeft vast en zeker al eerder een of meerdere professionele uitschuivers gemaakt. En als ze beweren van niet, dan moet je daar erg sceptisch tegenover staan. Alleen al het idee dat iedereen blundert, zou je moeten geruststellen.

2. Je leert eruit

Flateren maakt je slimmer. Echt waar. Je leert immers uit je fouten, toch? Daarvoor ben je tenslotte op de werkplek. Om te leren en professioneel groeien. Dat noemen ze carrière maken. Jazeker: ook fouten maken, hoort daarbij. Kortom, de grootste fout die je kan maken, is om angst te hebben om fouten te maken.

3. Je krijgt waardevolle feedback

Je hoeft heus niet door de kantoorvloer te zakken wanneer je een fout maakt op het werk. Je collega’s zijn er om je op te vangen (als dat dan al nodig zou zijn). Bovendien krijg je van hen op dat moment waardevolle feedback over hoe zij het aanpakken. En jij op jouw beurt een nieuwe flater in de toekomst kan voorkomen. Niet dat het daardoor zeker is dat het niet meer gebeurt. Ook daar is niks mis mee. Kortom, iedereen wint met een flater. Toch?

4. Je laat je zien als mens

Fouten maken is in essentie veel beter dan je als een perfectionist te willen voordoen. Of je fouten weg te moffelen omdat je je in je trots voelt gekrenkt. Zo wordt een fout immers een egoprobleem. Wat is een perfectionist, anyway? Door fouten te maken, toon je je collega’s dat ook jij een mens bent. Net zoal zij. Gegarandeerd dat je er een stuk sympathieker op wordt.

5. Je bent een held

Voel je je maar sneu bij je uitschuiver? Niet doen. De kans dat je die fout maakte omdat je buiten je comfortzone ging om nieuwe dingen te proberen, valt alleen maar toe te juichen. Door altijd op safe te spelen om fouten te vermijden, daar schiet je baas helaas weinig of niets mee op.

6. Je ziet het grotere plaatje

De eerste keer dat je flatert, voelt misschien verschrikkelijk aan. Gaandeweg leer je echter dat professionele fouten maken essentieel is om te groeien als professional. En zie je dat het onvermijdelijk is om jezelf naar een volgend niveau te tillen.

7. Het leert je iets over je vaardigheden

Mogelijk blunderde je door een gebrek aan kennis of omdat je bepaalde vaardigheden niet in de vingers had. Goed zo. Tijd om je kennis en/of vaardigheden bij te spijkeren en een nog beter professional te worden.

Pascal Dewulf