7 manieren om je collega’s te (onder)steunen tijdens de tweede coronagolf

Je collega’s kunnen in deze tijden, net zoals jij, wel wat extra ondersteuning gebruiken. Dit zijn alvast 7 manieren waarop jij hen daarbij kan helpen.

Maak contact

Uit het oog, uit het hart. Zo ook met je collega’s. Hou daarom regelmatig contact met hen tijdens de werkweek. Maak tijd voor een virtuele babbel. Van dergelijk gesprek knap niet alleen jijzelf mentaal op, ook zij varen er wel bij. Zo kunnen jullie online even bijpraten en heb je ook iets om naar uit te kijken tijdens de werkdag.

Heldere en duidelijke doelen

Indien je werk abstract van aard is en weinig concrete doelen oplevert, loop je al eens het risico dat je je motivatie kwijtraakt. Vooral dan wanneer je alleen op je thuiswerkplek vertoeft. Probeer voor jezelf dan toch, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn voor bepaalde jobs, een aantal meetbare doelen te stellen. Daar kan je dan gemotiveerd naar toe werken.

Geef bedankjes of schouderklopjes

Af en toe een (figuurlijk) bloemetje richting je collega(‘s) gooien kan hun dag enorm opvrolijken. Wees er dan ook niet te zuinig mee, zeker wanneer je weet dat het merendeel van je collega’s ook alleen in hun thuiskantoor vertoeft.

Wees geïnteresseerd

Toon oprechte interesse voor het werk van je collega’s. Dat hebben ze, nu ze op afstand werken, meer dan ooit nodig. Interesse tonen staat immers in rechtstreeks verband met zich zinvol voelen binnen een bedrijf. Wees daarom niet beschroomd om ook bijvoorbeeld eens te vragen hoe het weekend is verlopen. Maak je collega’s duidelijk dat ze er echt toe doen. Dat is voor hen een echte opsteker in deze tijden van thuiswerk.

Stel jezelf ook open

Probeer niet alleen te weten te komen wat andere collega’s denken en voelen tijdens deze twee coronagolf. Laat hen op jouw beurt ook weten hoe jij de situatie aanvoelt en welke gevolgen dat heeft voor jezelf en voor je werk. Door daar openlijk over te praten met mekaar, versterk je het vertrouwen en de sociale cohesie tussen jezelf en je collega’s.

Geef feedback

Niets is meer afstompend dan de hele dag op je thuiswerkplek te ploeteren zonder ooit één woordje van feedback te krijgen over waar je mee bezig bent. Laat je collega’s dan ook regelmatig weten wat je vindt van de acties die ze tijdens de werkdag nemen. Stuur hen een mailtje met een thumbs up over een dossier dat ze hebben afgerond en doe nog een korte nabespreking. Bedank hen virtueel om in de bres te springen voor een acuut probleem dat zich voordeed tijdens de werkdag en informeer of ze nog vragen hebben daarover. Brainstorm samen over een probleem dat zich tijdens de dag voordeed. Denk je even verder dan kan je zo wel tientallen werksituaties bedenken waarrond je (virtuele) feedback zou kunnen geven.

Zorg voor betrokkenheid

Je collega’s in the loop houden over het reilen en zeilen van jouw werkdag maar ook van de nieuwtjes die je mogelijk hebt vernomen, geeft hen een gevoel dat ze erbij horen. Werk waar mogelijk samen aan vooropgestelde doelen, stel regelmatig vragen en dies meer. Kortom, laat je collega’s vanaf jouw thuiswerkplek actief voelen dat ze een belangrijke impact hebben op het succes van het bedrijf. Hopelijk doen zij met jou hetzelfde.

Pascal Dewulf