7 manieren om ook vanaf je computerdisplay succesvol non-verbale communicatie in te zetten

Non-verbale communicatie is essentieel wanneer we met mekaar in dialoog gaan. Wist je dat zowat 70% van onze face-to-face gesprekken bestaat uit non-verbale communicatie zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren,…? Nu we met z’n allen echter thuis aan de slag zijn, verdwijnt dat directe, non-verbale aspect een beetje naar de achtergrond. Met deze 7 tips kan je dat alvast voor een stuk compenseren.

1. De juiste positie

Het hoeft niet gezegd: non-verbale communicatie is een cruciaal onderdeel in onze communicatie, ook op de werkplek. Nu we mekaar vooral via beeldscherm ontmoeten, valt die complexe, fijngelaagde vorm van communiceren echter voor een groot stuk weg. Logisch, je bent vaak alleen maar met je hoofd in beeld. De rest van je lichaam, dat tijdens een face-to-face gesprek heel wat signalen uitzendt, is op dat moment immers onzichtbaar. Zorg dus dat je scherm in de juiste positie staat.

2. Virtueel luisteren is moeilijk

Uit onderzoek door professor Nancy Buchan (Universiteit van South Carolina) en professor Wendi L. Adair (Universiteit van Waterloo), blijkt dat online vergaderingen een negatief effect hebben op hoe we met mekaar samenwerken. Sterker nog: medewerkers vinden dat hun werkrelaties erop achteruit gaan door al die virtuele meetings. Daarnaast vonden heel wat mensen, die deelnamen aan het onderzoek, het ook knap lastig om voor langere tijd aandachtig te luisteren wanneer anderen aan het woord waren tijdens een virtuele meeting. Wanneer ze zich daarentegen sterker concentreerden op de (weinige) non-verbale signalen van hun collega’s verging het hun gelijk een stuk beter qua aandachtsvermogen.

3. Met handen en voeten

Aarzel niet om handgebaren te gebruiken tijdens je betoog. Ook op het scherm doet dit wonderen. Met handgebaren leg je de nadruk op specifieke dingen die je naar voren wil brengen. Wil je aangeven dat je aandachtig naar de ander luistert, dan kan je je hoofd ietwat schuin houden. Dat is het non-verbale sein voor je gesprekspartner dat je één en al oor bent.

4. Articuleer duidelijk(er)

Een veel gehoorde klacht tijdens virtuele meetings is dat iemand slecht verstaanbaar is. Draai de volumeknop van je stem dus wat meer open en articuleer ook uitgesprokener. Je stem is je belangrijkste instrument tijdens een online meeting. Varieer dus in tempo, klemtoon, timbre en intonatie. Het maakt het voor je gesprekspartners eens zo aangenaam om naar jou te luisteren.

5. Vermijd sommige gebaren

Ben je in je comfortzone tijdens een gesprek dan heb je wel al eens de neiging om over je gezicht of door je haar te wrijven. Face-to-face valt het nauwelijks op, maar op een computerscherm is dat anders. Zoals gezegd is immers alleen het bovenste deel van je lichaam zichtbaar. Dat soort gebaren zorgt ervoor dat je minder zelfverzekerd overkomt, ondanks dat je dat mogelijk wel bent.

6. Het juiste licht

Het is erg moeilijk je gezichtsexpressie waar te nemen wanneer je in het halfduister vertoeft. Aarzel dus niet om voor wat extra verlichting te zorgen waardoor je duidelijker in beeld komt tijdens online meetings.

7. Houd oogcontact

Tijdens online meetings heb je wel al eens de neiging om op je scherm te staren. Ben je aan het woord kijk dan echter zelfverzekerd in de lens. Zo trek je als het ware de aandacht van de toehoorders visueel naar jou toe.

Pascal Dewulf