Authenticiteit op de werkplek: 6 redenen om gewoon jezelf te zijn

Gewoon lekker jezelf zijn op het werk. Fantastisch toch? Met deze 6 tips lukt je dat zonder probleem.

1. Je hebt een positieve werkhouding

Wanneer jij gewoon jij bent, kan je al je energie in je job steken. Die goedgemutste houding van jezelf geeft ook veel meer zin om erin te vliegen. Je voelt je als het ware alsof je (professionele) bergen kan verzetten.

2. Je bent zelfverzekerd(er)

Wanneer je bent wie je bent, kom je gelijk ook een stuk meer zelfverzekerd voor dag. Je hebt immers (niet langer) iets te verbergen. Jij=Jij. Sterker nog: jouw te-nemen-of-te-laten mentaliteit dwingt respect af bij je collega’s.

3. Je kan je goede kanten extra in de kijker zetten

Ben je helemaal jezelf, dan kan je er nog een schepje bovenop doen en bepaalde eigenschappen van jezelf extra oprekken. Ben je joviaal? Laat dat dan uitdrukkelijk zien. Ben je goedlachs? Breng dan die blije sfeer extra naar voren. Kortom, je zal versteld staan van de positieve uitwerking die je hebt op je collega’s door gewoon jezelf te zijn.

4. Het laat je koud wat anderen denken (en daar krijg je weer warm van)

Een beetje een boutade, maar toch. Wanneer je je wat minder aantrekt van wat je collega’s van je vinden en gewoon blij bent met wie jij bent, hou je ook veel meer energie over. Energie die anders wegsijpelt omdat je steeds een modelmedewerker wil zijn. Uiteraard doe je je best om optimaal te presteren binnen je team, zonder echter daarbij jezelf te verliezen.

5. Je voorkomt burn-out

Altijd een rol spelen op kantoor en naar je collega’s drijft je tot uitputting. In ergere gevallen naar burn-out. Dat laatste is een perfect gerechtvaardigde reactie van je lichaam. Het is een soort van stopteken dat het je geeft. Tot hier en niet verder. Trek er alvast je conclusies uit en laat het niet zover komen.

6. Jouw collega’s voelen zich beter in hun vel

Vreemd, toch? Niet echt. Vaak zijn je collega’s spiegels van wie jij bent. Voel jij je ongemakkelijk in je vel ? Dan gaan zij zich ook ongemakkelijk voelen. Verschijn je daarentegen ontspannen en met de glimlach op de werkplek? Gegarandeerd dat dit ook een een erg positief effect zal hebben op jouw collega’s.

Pascal Dewulf