Daarom kan een ruzie met een collega je wel eens je job kosten

Het gebeurt wel eens dat je een collega hebt op het werk waar het niet echt mee klikt en met wie je in het slechtste geval ook ruzie krijgt. Toch ben je daar maar beter voorzichtig mee. Want voor je het weet kan je dat je job kosten….

Ontslag om een dringende reden?

Als je gewoon ruzie hebt met een collega, kan je werkgever je daarom meestal niet zomaar ontslaan om een dringende reden. Iets anders wordt het als deze ruzie uit de hand loopt en leidt tot scheldpartijen of zelfs tot een handgemeen.

Indien er bij zo’n ruzie gescholden of geslagen wordt, kan dat namelijk wel degelijk effectief een gegronde reden vormen voor je werkgever om over te gaan tot een ontslag om een dringende reden.

Strafrechtelijke gevolgen?

Komt het tot een vechtpartij tussen jou en je collega, dan kan daar daarnaast ook een strafrechtelijk staartje aan komen. Je collega zou dan een klacht tegen jou kunnen indienen wegens slagen en verwondingen. Je loopt dan het risico je uiteindelijk te moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Als die je veroordeelt riskeer je een gevangenisstraf en/of een geldboete.

Bovendien loop je dan het risico om op te draaien voor de schade die je collega leed ten gevolge van de slagen die je toebracht (bv. een vergoeding voor de medische kosten, kledij die beschadigd is, de tijdelijke arbeids- en huishoudelijke ongeschiktheid, enzovoort). Je kan je dan niet beroepen op de aansprakelijkheidsbeperkingen die voor werknemers gelden. De beperkte aansprakelijkheid die je als werknemer normaal hebt op de werkvloer geldt nu eenmaal niet bij bedrog, zware fouten of herhaalde lichte fouten.

Geen promotie?

Zelfs als er geen ‘directe’ gevolgen zijn aan zo’n ruzie met een collega, kan dat bij je werkgever wel eens blijven ‘hangen’. Je riskeert dan ook dat je werkgever de feiten in zijn achterhoofd houdt waardoor je op termijn bijvoorbeeld een promotie zou kunnen missen of bij een ontslagronde als eerste aan de beurt zou kunnen komen om te worden ontslagen.

Jan Roodhooft, advocaat