De beste versie van jezelf op de werkplek? Die bestaat niet (en dat is helemaal goed)

Altijd op het scherpst van de snee aan het werk. On top of your game op de werkvloer. Maar, bestaat dat wel of beelden we ons dat allemaal in?

De bedrijfsprimus, het goudhaantje op de werkplek, de witte raaf: de superlatieven vliegen in het rond wanneer het over werkprestaties gaat. Altijd verder en beter, de beste versie van jezelf. Hé, maar wacht eens even. De beste versie van jezelf zijn: slaat je fantasie dan niet op hol? En wil je dat professioneel eigenlijk wel zijn? Psycholoog Thijs Launspach deed er een aantal prikkelende uitspraken over: “Volgens mij bestaat er helemaal niet zoiets al de beste versie van jezelf en levert het streven ernaar vooral prestatiedruk op. Het lijkt mij beter om te accepteren dat, hoe graag we het ook willen, geluk en succes minder maakbaar zijn dan we denken.”

Iedereen superheld

Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van boeken als Fokking druk en Werk kan ook uit. Hij verwondert zich over het moderne werken en stelt zich in die optiek vragen bij de maakbaarheid van welslagen op de werkplek. “Je kunt momenteel geen boek meer openen of er wordt beloofd dat je succesvoller kunt worden, effectiever kunt werken en bovendien gelukkiger, socialer, gezonder en slanker kunt zijn. Als je tenminste maar hard genoeg je best doet en flink aan jezelf sleutelt.”

Hartstikke moeilijk

Met andere woorden: life- (en andere) coaches willen je graag laten geloven dat (professioneel) succes gewoon een kwestie is van positief denken, andere routines en aan jezelf werken. Whatever it takes. De praktijk toont volgens Launspach echter vaak een ander plaatje: “Succes heeft niet alleen te maken met je bewuste intenties, maar wordt ook bepaald door je genen, omgeving en opvoeding. We overschatten ook nogal eens ons vermogen om onszelf te veranderen. Wie heeft er nooit optimistisch een jaarabonnement afgesloten voor een sportschool om vervolgens maar één maand te gaan? Je leven omgooien is geen kwestie van simpelweg de knop omzetten. Gedragsverandering is hartstikke moeilijk.”

Maakbaarheidsidee

Maar het gaat volgens Launspach nog een stuk verder: “Het maakbaarheidsidee is zelfs schadelijk: het zorgt voor schuldgevoel en zelfverwijten. Als succes en geluk je eigen keuze zijn, dan geldt namelijk ook het tegenovergestelde. Ben je ongelukkig of blijft het succes uit, dan had je maar positiever moeten denken. Beter je best moeten doen. Waarom sta je nog niet te springen van ultiem geluk? Wat is er mis met jou?”

Niet alles zelf in de hand

Waar Launspach met zijn betoog naartoe wil, is dat je helaas niet altijd alles zelf in de hand hebt. Wanneer je met je wagen aan een verkeerslicht staat te wachten en er plots iemand achterop knalt, dan is dat toch niet omdat je niet genoeg je best hebt gedaan? We kunnen het niet beter zeggen dan met de woorden van de Amerikaanse schrijfster en journaliste Mary Schmich: “Wat je ook doet, feliciteer jezelf niet te veel en bekritiseer jezelf ook niet te veel. Jouw keuzes zijn voor de helft afhankelijk van puur geluk.” Ben je dan al eens een dagje niet de beste versie van jezelf ? Het zal je worst wezen. Morgen komt er weer een nieuwe dag vol mogelijkheden.

Pascal Dewulf

Bron: AD.nl