Een tegendraadse collega is er eentje om te omarmen

Ken jij zo een collega die altijd ‘zwart’ zegt wanneer anderen ‘wit’ zeggen? Goed nieuws: een tegendraadse collega hoeft niet noodzakelijk een lastpak te zijn. Integendeel, hij/zij zou wel eens de figuurlijke deeltjesversneller kunnen zijn van je team. Dit is waarom.

Noppenfolie en dwarsliggers

Begin jaren zestig creëren Marc Chavannes en Al Fielding noppenfolie in een poging om een trendy nieuw structuurbehang te creëren. Het wordt een totale mislukking, net als een latere poging om bubbelfolie als woningisolatie op de markt te brengen. Wanneer de verpakking uiteindelijk door IBM wordt gebruikt om een pas gelanceerde computer tijdens het transport in te pakken, wordt de noppenfolie van de ene op de andere dag een succes. Moraal van het verhaal: iets wat op het eerste zicht nutteloos lijkt, kan later een gigantisch voordeel opleveren. Om tot op dat punt te komen, heb je dwarsliggers nodig.

Niet noodzakelijk slecht

En dan is er die dwarsligger op de werkplek. Hij/zij ziet de dingen steevast anders dan de rest. Dat is niet noodzakelijk slecht. Sterker nog: hij/zij stelt vaak dingen ter discussie, zelfs wanneer daarover een consensus bestaat. In die optiek kan je zo’n ambetante collega ook als een soort van kantoorrebel zien. Hij/zij stelt dingen ter discussie en wil daarentegen ook andere dingen proberen die zijn/haar inziens mogelijk effectiever of efficiënter kunnen zijn.

Gesofisticeerd klankbord

Met andere woorden: met een dwarsligger wordt het team gechallenged. Zo kan het team op zijn beurt fungeren als een gesofisticeerd klankbord richting hogere niveaus en het bedrijf in het algemeen. Met andere woorden: de tegendraadsheid van sommige collega’s is niet naar jou gericht, wel naar jouw baas en zijn/haar bazen. Daar schieten we toch allemaal wat mee op ?

Niet bewust stokken in de wielen

Rebellen op de werkvloer zijn dus geen mensen die bewust stokken in de wielen steken op de werkvloer. Ze zien de dingen gewoon anders. En dat is goed. Ze geloven rotsvast in hun theorie of mening en gaan daar voor. Weer dus die kantoorrebellen niet op de werkplek. Ze zijn broodnodig. Vaak zorgen ze voor versnelling van beslissingsprocessen en creëren ze nieuwe inzichten. Bovendien hebben ze een neus voor wankele initiatieven die binnen de organisatie op het eerste gezicht geweldige ideeën lijken. Wanneer zij echter met hun fileermes komen, blijft er van die ideeën doorgaans niet zoveel meer over.

Weerbarstig is goed

Omarm dus die weerbarstige collega: hij is nieuwsgierig, gezond kritisch en bovendien uitgesproken assertief. Daarnaast neemt hij ownership van de obstakels die hij/zij ziet. Zelfs wanneer anderen het eerder met ‘ja en amen’ houden. De rebelse collega? Iedereen zou er eentje in zijn/haar team moeten hebben.

Pascal Dewulf