Geef jij jouw baas wel eens een schouderklopje?

We vinden het allemaal leuk om nu en dan een schouderklopje te krijgen. Het toont aan dat we goed bezig zijn, het geeft ons zelfvertrouwen een boost en het laat ons beter presteren. Ook zij die hoog op de ladder staan, kunnen nu en dan eens een schouderklopje gebruiken. Toch geeft een op de drie werknemers zijn of haar baas nooit een pluim.

Uit een onderzoek van Tempo Team blijkt dat heel wat werknemers hun baas nooit een schouderklopje geven. Toch zeggen 2 op 3 werknemers dat hun leidinggevende dit wel zou verdienen.

Tevreden over de baas

Met een gemiddelde score van 6,4/10 zijn werknemers tevreden over hun leidinggevenden en hun aanpak van de coronacrisis. Ruim een derde geeft zijn baas zelfs 8 op 10 of meer. Iets meer dan een kwart is daarentegen ontevreden met een score lager dan 6/10.

Goed coronaleiderschap

De leidinggevenden die een goed rapport krijgen voor hun aanpak zorgden tijdens de lockdown opvallend vaker voor het nodige materiaal en omkadering om thuiswerk zo vlot en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Daarnaast bleven succesvolle managers in volle coronacrisis ook vaak werken aan een goede verstandhouding met hun medewerkers. Dat uitte zich door waardering te tonen voor hun werk of begripvol te reageren wanneer iets fout loopt. Werknemers die tevreden zijn over hun leidinggevende zeggen ook vaker dat hun baas inzette op hun werkplezier en dat de communicatie tussen hen en hun baas vlot verliep. Een ideale baas in coronatijden? Voldoende transparant communiceren staat met stip bovenaan het verlanglijstje van de werknemers, gevolgd door waardering tonen en eerlijk zijn. Daarmee ziet deze top drie er hetzelfde uit als voor de coronacrisis, al nam het belang van communicatie opvallend toe.

Nieuwe accenten

De leidinggevenden hebben inspanningen geleverd om hun leiderschap aan te passen aan de coronasituatie. Een kwart zegt vandaag meer in te zetten op betere communicatie met zijn medewerkers en een vijfde levert een extra inspanning voor een betere verstandhouding. Verder trekken heel wat werkgevers voluit de kaart van meer flexibiliteit. Een derde geeft zijn medewerkers meer autonomie dan voorheen en 7 op 10 werkgevers laten meer tijds- en plaatsonafhankelijk werken toe.

Goed leiderschap werpt zijn vruchten af

Die inspanningen werpen ook hun vruchten af op de werkvloer. Werknemers die tevreden zijn over het leiderschap van hun baas in coronatijd zijn namelijk productiever, gemotiveerder, meer tevreden over hun job en scoren hun werkplezier significant hoger.

Mieke Vercruijsse