Goeie morgen, morgen, goeie dag

Vind jij het ook zo belangrijk om je collega’s een goede morgen te wensen op kantoor en uiteraard hetzelfde terug te krijgen? Dan ben je niet alleen, want meer dan 9 op 10 vindt het cruciaal om elkaar met ‘goedemorgen’ te begroeten. Dit stimuleert een harmonieuze werksfeer, wat uiteraard heel wat andere positieve invloeden heeft op de werkvloer.

Uit een online onderzoek van rekruteringsexpert Hays blijkt dat meer dan 93% van de werknemers een hartelijk woordje aan het begin van de werkdag of -week weet te appreciëren Het belang aan menselijke interactie op de werkvloer groeit. Dit heeft alles te maken met technologische ontwikkelingen en veranderende werkpatronen. Collega’s zien elkaar vaak niet meer dagelijks door flexibel en vanop afstand werken.

Menselijke interactie

Het is dan ook uitermate belangrijk voor werkgevers om de menselijke interactie te stimuleren. Medeleven en openheid onder werknemers levert tal van voordelen op. Zo draagt collegialiteit en vertrouwen niet alleen bij tot een aangename werksfeer en een hogere productiviteit, maar krijgt het welzijn van collega’s eveneens een boost. “Open communicatie en medeleven scheppen vertrouwen. Medewerkers zijn op hun gemak en worden openhartiger. Leidinggevenden krijgen de kans doelstellingen en ambities van medewerkers duidelijk in kaart te brengen en hen efficiënt in te schakelen. Ook komt mentaal en fysiek welzijn van medewerkers sneller ter sprake waardoor leidinggevenden vroegtijdig kunnen ingrijpen en de kans op ziekteverzuim verkleint”, legt Robby Vanuxem, Managing Director bij Hays, uit.

Stimuleren van medeleven

Het stimuleren van medeleven begint volgens Vanuxem bij de leidinggevenden zelf. Het is belangrijk dat zij transparant zijn en tonen aan de werknemers dat ook zij voortdurend willen bijleren. “Des te hoger het zelfbewustzijn van de manager, des te beter je leiding kan geven. Vraag jezelf af hoe jouw directe omgeving, zoals je gezin, zou reageren en in welke mate zij de maatregelen zouden waarderen. En starten met een goedemorgen en de eenvoudige vraag hoe het weekend was, is alvast een goed begin”, zo luidt het.

Mieke Vercruijsse