Helft van de werknemers heeft groene voornemens

Voor velen is het deze week de eerste werkweek van het nieuwe jaar. Hét moment dus om de goede voornemens op het werk eens in de kijker te zetten. En die goede voornemens voor 2020 kleuren opvallend groen, zowel bij werknemers als bij werkgevers.

Uit de bevraging van Tempo-Team blijkt dat driekwart van de werkende Belgen met zijn job wil bijdragen aan een meer leefbare wereld. Aandacht voor mens, dier en planeet bepalen ook almaar meer de aantrekkelijkheid van de werkgever.

Lichten doven en beter sorteren

76% van de werknemers neemt zich voor op het werk bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Hierbij scoren de lichten doven wanneer men een kantoorruimte verlaat en afval beter sorteren (70%) het hoogst qua goede voornemens. Hierna volgen minder papier verspillen (68%), minder water verbruiken door de kraan niet te laten lopen bij het handen wassen (63%), ramen sluiten wanneer de verwarming werkt (62%) en vaker drinkbussen of brooddozen gebruiken in de plaats van wegwerpverpakkingen (60%). Opvallend: Franstaligen zeggen vaker hun gedrag te willen aanpassen dan hun Nederlandstalige collega’s (63% vs. 47%).

Alternatieven voor de wagen minder populair

Initiatieven om mobiliteitsgewoontes aan te passen kunnen op minder enthousiasme rekenen. Slechts een kwart van de werknemers is bereid om te carpoolen of te autodelen met collega’s. 18% wil zijn bedrijfswagen inruilen voor het openbaar vervoer of de fiets. Daarentegen vinden acht op de tien werknemers dat de overheid bedrijven moet verplichten om zoveel mogelijk milieuvriendelijke mobiliteitsoplossingen aan te bieden.

Groene werkgever aantrekkelijker

De werknemers zien een belangrijke rol weggelegd voor de werkgevers als het om klimaat gaat. Zo vindt 80% dat het de taak is van bedrijven om zo ecologisch mogelijk te werken en klimaatvriendelijkheid te promoten bij hun medewerkers. Zes op de tien werknemers zeggen liefst voor een bedrijf te werken dat aandacht heeft voor het milieu. Mochten werknemers vandaag voor een andere werkgever kiezen, dan neemt een derde de duurzaamheidsinspanningen van dat bedrijf mee in overweging bij hun beslissing. Dat is bijna drie keer meer dan in het verleden.

Werkgevers klaar voor ecovriendelijke initiatieven

En dat komt goed uit, want drie op de vier werkgevers plannen om in 2020 meer te doen voor het klimaat, door bijvoorbeeld afvalsortering (52%) aan te moedigen, herbruikbaar servies te voorzien (32%) en zuiniger elektriciteits- en watergebruik (24%) te stimuleren. Bijna negen op de tien werkgevers zegt het belangrijk te vinden om mee te werken aan een beter leefmilieu en klimaat. Voor een derde van de werkgevers is klimaat zelfs een van de prioriteiten voor 2020.

Mieke Vercruijsse