HSP op de werkplek: 7 tips om je werkdag tot een succes te maken

HSP’er zijn op de werkplek, dat is niet altijd even makkelijk. Alles komt immers dubbel zo hard bij je binnen. En je collega’s weten daar niet altijd even goed mee om te gaan. Onbekend is immers vaak onbemind. Met deze tips maak ook jij als HSP’er jouw werkdag tot een succes.

Eerst en vooral: HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Dat is iemand die strikt genomen (veel) gevoeliger is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Dus ook op de werkplek. Wat voor de gemiddelde medewerker business as usual is, kan voor een HSP’er dan ook wel eens overweldigend zijn. Gevolg is dat HSP’ers sneller overprikkeld raken en meer tijd voor zichzelf nodig hebben. Als HSP’er weet je dit natuurlijk al. Dit zijn alvast een aantal tips om jezelf als HSP’er (wat meer) af te schermen.

Stel je grenzen

HSP’ers kunnen doorgaans erg goed inschatten hoe iemand zich voelt. Ze hebben immers een groot empathisch vermogen en staan erg open naar anderen. Daar schuilt echter gelijk ook het gevaar en dat is dat je als HSP’er te ver meegaat in iemands verhaal waardoor je energieniveau uit balans dreigt te raken. Stel dus grenzen op dat vlak. Wees empathisch maar met mate. Durf ook eens ‘neen’ te zeggen.

Je bent geen manusje van alles

Veel HSP’ers trappen nogal eens in de buitenspelval van overdreven dienstbaarheid of verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is vaak niet bewust. Ze doen het omdat ze het beste willen voor hun medemens en iedereen willen tevreden stellen. Let echter dat je daar als HSP’er niet in doorschiet. Voor je het weet, krijg je tijdens de werkdag immers niets meer gedaan. Of erger nog: gaan je collega’s misbruik maken van je goedheid. Bepaal duidelijk tot waar je gaat.

Omring je met positieve collega’s

Omdat negativiteit keihard bij een HSP’er binnenkomt, is er maar één oplossing: jezelf omringen met positieve mensen die je energie geven in plaats van weg te nemen. Als HSP’er loopt je batterij immers dubbel zo snel leeg dan bij je collega’s.

Zorg voor een fijne werkplek

HSP’ers zijn erg gevoelig voor hun omgeving. Je werkplek is dus erg belangrijk. Waak erover dat ze rust en harmonie uitstraalt. Zorg voor zo weinig mogelijk verstrooiing op je bureau. Een plantje mag er zeker bij of een gezellige schemerlamp. Zo creëer je voor jezelf een veilige haven waar je je kan opladen wanneer het even (te) druk is.

Maak een punt

HSP is niet zomaar wat. Wanneer collega’s je op dat vlak challengen omdat ze zich niet kunnen inleven in jouw wereld, leg hen dan exact uit waar HSP voor staat. Geef voorts ook aan wat je als collega op dat vlak (niet) van hen verwacht. Leer je collega’s met andere woorden wat er in jouw belevingswereld als HSP’er omgaat.

Kies je job met zorg

Als HSP’er is het erg belangrijk dat je de juiste job kiest. Kies niet voor een baan die eigenlijk niet bij je past, gewoon omdat anderen dat bijvoorbeeld van jou verwachten. Een ideale baan is voor jou immers een opsteker. De verkeerde baan kiezen laat je daarentegen energetisch helemaal leeglopen. De sleutelwoorden bij je zoektocht: rust, aandacht, harmonie en genuanceerdheid.

Druk op de pauzeknop

Neem regelmatig een korte pauze wanneer het sensorieel even te veel wordt. Dat laat je als HSP’er toe om weer even tot jezelf te komen en jezelf weer op te laden. Een pauze is voor een HSP’er erg belangrijk om weer even op adem te komen.

Pascal Dewulf