Je fulltime job delen met iemand anders: een gek idee?

Voltijds aan de slag zijn en toch je job delen met iemand anders? Dat kan en het heet job sharing. Wij leggen het jou graag uit.

2x halftime = fulltime

Bij job sharing ben je samen met een collega aan de slag in dezelfde functie. Je vult dus samen met iemand anders de job in die één persoon normaliter op fulltime basis zou doen. Hoe jullie dat praktisch doen, bepalen jullie samen met jullie baas. Zo kunnen jullie vier parttime slots voorzien op weekbasis of twee halftijdse jobs. Voor je baas blijven de vooropgestelde objectieven hetzelfde. Alleen moet je de klus niet langer alleen klaren maar samen met je job share buddy.

Job share buddy

Het moet niet gezegd dat job sharing enkel werkt wanneer jij en jouw job sharing collega professioneel volledig op mekaar zijn ingesteld. Een job share buddy kiezen, is dus niet iets wat jij en je baas zomaar snel even doen. Het moet immers iemand zijn waarop jullie blindelings kunnen rekenen. Een heldere communicatie en duidelijke rollen en verantwoordelijkheden zijn cruciaal voor het succes van job sharing. In eerste instantie is job sharing dan ook eerder weggelegd voor de al wat meer ervaren professionals.

Mogelijkheden zijn legio

Zoals gezegd kan je in de praktijk een job share naar eigen smaak invullen. Jij werkt bijvoorbeeld van maandag tot woensdagmiddag en je collega neemt vervolgens over tot en met vrijdag. Om de andere week kan je dan ook de dagen dat jullie aan de slag zijn omgooien. Werk je in nachtploegen dan kan jij bijvoorbeeld één week nachtdienst doen en de week erna je job share buddy. Ook kan je bijvoorbeeld één week enkel in de voormiddag werken en de volgende week enkel in de namiddag. De mogelijkheden zijn legio.

Flexibele werkregeling

Job sharing is dan ook een manier om flexibele werkregelingen in plaats te stellen. Je leven ziet er immers niet altijd hetzelfde uit. Het kan zijn dat je op een bepaald moment in jouw carrière bijvoorbeeld een huis gaat bouwen of dat je je tijdelijk meer wil toeleggen op de zorg voor je ouders of jouw gezin. Misschien ben je wel een vijftiger die bewust kiest om je werk wat af te bouwen, maar tegelijkertijd toch gemotiveerd aan de slag wil blijven. Job sharing biedt dan ook heel wat mogelijkheden om jouw carrière op een dynamische manier in te richten. Niet zo’n gek idee dus.

Pascal Dewulf