Uitstel is geen afstel: waarom uitstellen op het werk soms wel goed is

Soms is een taak uitstellen niet erg. Het kan zelfs meer voordelen hebben dan je denkt. Regiotalent geeft je enkele argumenten om bepaalde punten op je to-dolijst nog even te negeren. Van meer creativiteit tot betere beslissingen nemen, begin nu uit te stellen!

1. Je krijgt andere taken gedaan

Terwijl je de kwartaalaangifte maar blijft uitstellen, heb je nieuwe inkt besteld voor de printer, de archiefkasten 2008-2018 uitgemest, een mailtje uitgestuurd voor jullie aanstormende (digitale) teambuilding en alle evaluatiegesprekken ingepland. Kijk, je krijgt dus duidelijk heel veel gedaan. Alleen die kwartaalaangifte raakt maar niet afgewerkt.

2. Je bent efficiënter

Je bent dat actiepuntje met ‘stock hertellen’ misschien al weken aan het negeren. Tot je collega zegt dat de hele collectie in uitverkoop wordt gezet om plaats te maken voor nieuwe ontwerpen en dat er helemaal niets meer herteld moet worden. Als items maar lang genoeg op de to-dolijst staan, worden ze na een tijdje helemaal overbodig.

3. Je neemt betere beslissingen

Uitstel kan tot extra informatie leiden. Misschien heeft je collega extra verkoopcijfers ter beschikking of ontvang je toch nog twee interessante offertes voor een project. Langer de tijd nemen voor iets wil ook zeggen dat je geen overhaaste beslissingen neemt en je jezelf de nodige tijd geeft om de zaak van elke kant te belichten.

4. Je bent creatiever

Uitstel betekent soms minder tijd om een taak af te werken. En daardoor word je creatiever. Creatiever omdat je een ontwerp bijvoorbeeld sneller moet afronden, maar ook omdat je brein genoeg tijd heeft gehad om onbewust bezig te zijn met dat ontwerp.

5. Je bent stressbestendiger

Wie durft uitstellen, heeft betere zenuwen. Je hebt leren omgaan met de stress van een deadline en kan dat kleine zorgenpoppetje dat op je schouder zit te zeuren makkelijk uitschakelen. Je kent je capaciteiten en weet dat je de taak afgerond krijgt op de weinige tijd die je nog rest.

6. Je bent geen perfectionist

Perfectionisten krijgen de kriebels als ze dat ene puntje al wekenlang onafgevinkt op hun lijstje zien staan. Jij niet. Het staat daar goed en mag er gerust nog even rondhangen. Want een volbrachte taak is goed genoeg, het hoeft heus niet helemaal perfect te zijn.

Veel uitstelplezier!

Eveline Janssens