Waarmee verdoe jij tijd op het werk?

De nummer één op de lijst van tijdverspilling op het werk? Praatjes slaan met je collega’s. Daarna zijn ICT-problemen en doelloos surfen op het internet de twee grote boosdoeners. Regiotalent overloopt even de valkuilen voor tijdverlies op het werk.

Babbeltje

Even bijpraten over het weekend met Samir bij de koffiemachine. Na de vergadering polsen hoe het herexamen van de dochter van Nora ging. En bij de snoepautomaat met Seppe aan de praat geraken over jullie reizen naar de Rocky Mountains. Je collega’s zijn de grootste afleiders van allemaal. 14% van de ondervraagde werknemers wijst de collega’s beschuldigend met de vinger als het aankomt op afleiding. Durf collega’s te vertellen dat je nog heel wat werk hebt en je even moet kunnen concentreren.

Zucht, die ICT

Computerproblemen staan op nummer 2. 11% van de werknemers geeft aan regelmatig tijd te verliezen door falende ICT. Elke week glippen de werkuren door je vingers terwijl je aan de lijn hangt met de dienst ICT, een nieuw toetsenbord/gsm/vervanglaptop moet gaan ophalen of eindeloos moet heropstarten na een software-update. Pak ICT-problemen meteen aan voor ze escaleren. En zorg voor goede back-ups, dat spaart ook heel wat tijd uit.

Surfin’

Doelloos surfen op het internet is een tijdvreter. 64% van de werknemers bezoekt dagelijks niet-werkgerelateerde websites tijdens de werkuren. Wekelijks zit 21% tussen twee en vijf uren voor persoonlijke doeleinden te surfen. Wat we tijdens die verspeelde uren allemaal doen? Sociale netwerken afdweilen, onlinespelletjes spelen, persoonlijke e-mails checken, online shoppen en filmpjes kijken. Durf dus streng te zijn voor jezelf, want voor je het weet, ben je weer een half uur kostbare werktijd kwijt aan de nieuwe profielfoto van je ex-lief.

Meeting

37% van de werknemers geeft toe dat minstens de helft van de vergaderingen die ze bijwonen nutteloos zijn. Denk dus twee keer na of je je volgende vergadering kan vervangen door een samenwerkingsdocument, een doodle of een e-mailtje.

Waar we ons wel mee bezighouden tijdens die nutteloze vergaderingen? 91% geeft toe regelmatig te dagdromen, 73% is bezig met andere taken tijdens de vergadering en 39% durft zelf weg te doezelen. Anderen zijn radicaler: 95% komt later of vertrekt vroeger en 96% stuurt gewoon zijn kat.

Bron: www.timedoctor.com

Eveline Janssens