Waarom complimentjes op de werkvloer je productiever maken

Een complimentje op de werkplek, wie doet het geen plezier? Sterker nog: een schouderklopje door jouw collega’s/baas genereert meer dan gewoon een goed gevoel. Het maakt je ook een stuk productiever, zo blijkt uit onderzoek.

Een schouderklopje van je baas over jouw werkprestaties? Voor meer dan een kwart van de Vlaamse werknemers (26%) is dat onbekend terrein. Toch is waardering krijgen erg belangrijk. Het schenkt je motivatie én maakt je productiever op het werk. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van Protime, specialist op het vlak van onder meer tijdregistratie en werkplanning. Protime voerde het onderzoek uit bij meer dan 1.000 werkende Vlamingen uit verschillende leeftijdsgroepen en sectoren.

We krijgen wel al eens een complimentje

Uit het onderzoek blijkt voorts ook dat bijna 1 op de 3 werknemers (32%) minstens wekelijks één of meerdere complimenten krijgt over zijn werkprestaties. Nog eens 42% of bijna 1 op 2 krijgt minstens maandelijks één of meer schouderklopjes op de werkvloer. Deze waardering krijgen we het liefst van een leidinggevende (46%) of een collega (43%). Voor 11% van de respondenten hoeven complimenten over prestaties op het werk dan weer helemaal niet.

Ingebakken in de bedrijfscultuur

Dat wil echter niet zeggen dat we ons per se gewaardeerd voelen op het werk. Peter s’Jongers, ceo van Protime, verduidelijkt: “Slechts 7 op de 10 werknemers (72%) voelen zich geapprecieerd op het werk. Dat kan en moet beter. Waardering tonen over het geleverde werk van werknemers moet ingebakken zitten in de bedrijfscultuur. Dat helpt bedrijven niet alleen om werknemers te vinden, maar ook om ze te blijven motiveren, boeien en aan zich te binden. Alleen op die manier kan een bedrijf een ‘Great Place To Work’ worden én blijven.”

Effect is niet te onderschatten

Het belang van complimenten op de werkvloer valt dus niet te onderschatten. Maar liefst 7 op de 10 respondenten gaven het heilzame effect aan van een regelmatige schouderklop. Appreciatie krijgen over de werkprestaties stimuleert de werklust. Volgens 62% van de werknemers maakt dit hen productiever. “We weten uit onderzoek dat sociale steun van collega’s en leidinggevenden een beschermende factor is tegen stress- en burn-outklachten. Daarnaast merken we dat werknemers die bij ons komen met burn-outsymptomen, vaak duidelijke en opbouwende feedback missen. Bovendien kost een compliment niets, dus wees er maar niet te karig mee”, aldus Hilde De Man, verantwoordelijke psychosociale aspecten bij de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW) van Groep IDEWE.

Pascal Dewulf