Waarom de koffieautomaat op de werkplek zo essentieel is (en hoe je dat op je thuiswerkplek kan nabootsen)

Mis je hem ook op je thuiswerkplek? De koffieautomaat die je doorgaans op kantoor vindt? Zo’n machine is dan ook heel wat meer dan gewoon een koffieautomaat. Het is ook de plek waar je met jouw collega’s samenkomt en even bijpraat, de laatste nieuwtjes uitwisselt en samen grootse plannen smeedt.

Meer geapprecieerd

Koffie, een bakje troost. Ook op de werkplek kan het wonderen doen. Sterker nog: medewerkers die kunnen genieten van een goede kop koffie op het werk schatten hun werkgevers doorgaans hoger in. Logisch, wanneer je van tijd tot tijd van een lekkere latte, een cappuccino of espresso kan genieten tijdens de werkdag, dan voel je je doorgaans meer geapprecieerd. Je drinkt een bakje koffie omdat je ervan opknapt, maar ook omdat het je alerter en productiever maakt.

Sociale hub

Maar er is meer. Je kan een koffiemachine zien als een sociale hub. Er wordt niet alleen koffie gedronken, maar ook gepalaverd over van alles en nog wat. De gesprekken die je er hebt monteren je op, net zoals dat kopje koffie. Ze laten je toe even te ontspannen en smaakvol te genieten tegelijkertijd. Probleem: de kans is groot dat je momenteel thuis aan de slag bent. Je hebt er weliswaar een koffiezet, maar de gesprekken moet je erbij verzinnen, toch?

Koffie maakt happy

Dat hangt er zoal vanaf. Spreek bijvoorbeeld eens af met een aantal collega’s om tegen elven samen een lekker kopje koffie te drinken. Oké, dat bakje troost moet je dan wel even zelf brouwen. Maar, het gezellig samen opdrinken en bijkletsen via het scherm kan wonderen doen. En terwijl jullie bijpraten met een kopje koffie is er nog die studie van Harvard University die stelt dat mensen die vier of meer kopjes koffie per dag drinken 20% minder risico hebben om depressief te worden. De cafeïne in jouw kopje koffie beïnvloedt immers het niveau van dopamine en serotonine in de hersenen. Daardoor ga je je door de band genomen gelukkig(er) voelen. Het moet dan ook gezegd: het belang van een koffieautomaat, thuis of op kantoor, is van fundamenteel belang om een positieve werkomgeving te creëren.

Pascal Dewulf