Waarom je altijd te laat bent

Op het werk, voor je Microsoft Teams meeting, met het inleveren van je halfjaarlijks rapport. Regiotalent onderzoekt de oorzaken en komt met praktische tips.

1. Je onderschat hoelang iets duurt

Je schat een kwartiertje te moeten rijden tot bij die klant, maar doet er een half uur over. Het printen van de offertes zal wel snel gaan, maar het zijn er toch meer dan je dacht. En je rekent elke ochtend een halfuur om te douchen, aankleden, ontbijten, drie brooddozen te vullen en je dossiers bij elkaar te sprokkelen. Niet dus.

Oplossing: Voeg gemiddeld 20 à 30% meer voorbereidingstijd of pendeltijd toe aan je planning. Prent bij jezelf in dat je het steeds onderschat, zo wordt het een automatisme.

2. Je bent een multitasker

Je wil nog snel koffie halen voor de meeting, snel nog even gaan tanken voor je naar je werk rijdt of toch nog even een mail sturen voor je je online meeting opstart. En ja, je bent voor al die zaken ook consequent te laat. Ook nefast? Een combinatie van 1 en 2.

Oplossing: Niet ‘nog snel even’. 5 minuten voor je moet vertrekken/opstarten plan je niets meer in buiten, jawel, vertrekken/opstarten.

3. Je bent een sloddervos

En je verliest dus veel tijd met het zoeken naar sleutels, je oplader, je handtas of je orderlijst. En dan hebben we het nog niet gehad over je busabonnement, je auto op de parking of je badge van het werk.

Oplossing: Voorzie vaste plaatsen voor alles: een haakje voor je sleutels, een documentenbakje voor je werkpaperassen en een lade voor je opladers. Het vergt wat training, maar je wint er erg veel tijd mee.

4. Vijf minuten te laat is voor jou ‘op tijd’

Nieuwsflash: 1 minuut te laat is te laat. Denk niet dat 5 minuten te laat niet erg is. Je geeft er een verkeerd signaal mee en het straalt af op je professionaliteit.

Oplossing: Vanaf nu is vijf minuten te vroeg op tijd. Train jezelf om o-ve-ral vijf minuten te vroeg te zijn. Je zal merken dat het voor rust zorgt en dat je baas/klanten/collega’s het ten zeerste zullen appreciëren.

5. Je voorziet geen ‘wat als’ tijd

Wat als de trein vertraging heeft? Wat als je batterij leeg is en je je lader net voor de vergadering moet gaan zoeken in de chaos formerly known as de woonkamer? Wat als je in een monsterfile terechtkomt? Wat als je een document vergeet en toch weer drie verdiepingen naar boven moet?

Oplossing: Vanaf nu voorzie je, bovenop het overal vijf minuten te vroeg komen, een tiental minuten extra voor onvoorziene omstandigheden.

Veel succes!

Eveline Janssens