Zo doorbreek je de klaagcultuur op het werk

Werken in een klaagsfeertje is voor niemand goed. Voel je dat je collega’s het moeilijk hebben om positief te zijn en lijken ze één voor één wel Moppersmurf? Pas op dat je er niet in meegesleurd wordt en probeer de klaagcultuur te doorbreken met … vriendelijk gedrag.

Vriendelijkheid doet wonderen

Probeer zelf vriendelijk te zijn voor de ander, dan krijg je (meestal) vriendelijkheid terug. Een glimlach, een mooi gebaar, … zorgen ervoor dat de collega’s ook positiever op de werkvloer zullen zijn.

Maak jezelf blij

Je moet niet vriendelijk zijn voor een ander om onmiddellijk vriendelijkheid terug te krijgen. Weet dat door vriendelijk te zijn, je gevoel van eigenwaarde versterkt wordt en dat geeft ook jezelf een geluksgevoel.

Variatie troef

Haal niet altijd hetzelfde vriendelijke offensief boven, maar zorg voor variatie. Op die manier kunnen de collega’s ook nog wel eens perplex staan.

Samen activiteiten

Wanneer je samen fysiek op het werk bent, probeer dan enkele collega’s mee te krijgen voor een ontspannende middagpauze, zoals een stevige wandeling. Werk je thuis, dan kan je bij het beëindigen van een onlinemeeting iedereen stimuleren even buiten te gaan. Vertel over jouw ontspannende middagpauze en ongetwijfeld zullen enkele collega’s jouw voorbeeld volgen.

Luister en zorg voor afleiding

Mensen klagen vaak omdat ze aandacht nodig hebben. Probeer hen daarom even een luisterend oor te bieden en laat hen zelf probleemoplossend denken. Laat het klagen niet te lang duren en gooi het gesprek over een andere boeg, zodat ze afleiding krijgen.

Zorg voor jezelf

Vreet de negativiteit van je collega’s energie van jou? Let er dan op dat je je niet te veel laat meesleuren en zorg voor jezelf. Kijk waar jij energie uit put, want als je je zelf goed voelt, zal je ook sneller positivisme uitstralen naar de collega’s toe met een kettingreactie tot gevolg.

Mieke Vercruijsse