Zo vermijd je de kantoorroddels

20/11/2019

De roddels aan de koffiemachine beu? Geen zin om bijgekletst te worden door roddeltante nr. 1 van het bedrijf? Regiotalent deelt 7 tips om kantoorroddels eens en voor altijd de laan uit te sturen.

Wandel weg

Word je in de trappenhal aangeklampt door de kampioen kantoorroddels? Wandel zo snel mogelijk weg van het onderonsje. Je bent een kopietje vergeten, hebt een belangrijke meeting of moet meteen door naar een klant. Als je collega's geen kans hebben om je oren vol te proppen met praatjes, val je gegarandeerd uit het roddelcircuit.

Wees het eindpunt

Tijdens je rondje koffie toch verstrikt geraakt in een roddelrondje aan de automaat? Laat de roddel links liggen en ga het niet verder verspreiden. Zo ben jij het eindpunt van de nieuwtje en sterft het een snelle dood. Grote kans dat de roddeltante- of nonkel in kwestie niet nog eens met een sappig weetje jouw kant uit komt.

Verander van onderwerp

Staan je collega's klaar om een stevig potje te roddelen over hoe Sam van Accounting bij de teambuilding toch enkele glaasjes te veel op had? Verander van onderwerp: "Goh, die wijn was inderdaad heerlijk. En wat een prachtige wijngaard. Zag je dat ze ook een B&B hebben? Wij denken er alvast over om een weekendje weg te boeken." Roddel gekelderd en Sam is je eeuwig dankbaar.

Blijf bij de feiten

Ga tijdens een gesprek niet mee speculeren. Gaf je collega volgens jullie bazin een goede presentatie, dan gaf hij een goede presentatie. Dit wil niet zeggen dat hij voor een andere collega promotie zal maken of dat hij een voorkeursbehandeling krijgt. Hij gaf gewoon een goede presentatie.

Hou wat van je privéleven privé

Een babbeltje over de kinderen, even zeuren over de rondslingerende sokken van je partner of honderduit vertellen over het nakende tennistornooi in jouw vereniging? Allemaal OK. Maar sommige zaken hou je misschien liever privé: bedgeheimen, je privéfinanciën en medische gegevens zijn gevoelige informatie die wel eens in het roddelcircuit kunnen eindigen.

Eveline Janssens

Deel met anderen