Zo word je assertief(ver) op de werkplek

Zeggen wat je denkt en denken wat je zegt, dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Soms wel. Met deze gouden assertiviteitstips zit je qua assertiviteit alvast op de perfecte golflengte.

Wees jezelf

Alvast een basisvereiste om assertief uit de hoek te komen. Je kan alleen maar je ding doen op de werkvloer wanneer je authentiek bent. De echte jij zal veel gemakkelijker uiting kunnen geven aan wat je wil zeggen dan de gekunstelde jij. Laat dus die angst varen om eruit te springen wanneer je je mening ventileert en je je zonder filter aan je teamgenoten laat zien.

Verwar assertief niet met agressief

Heel wat mensen verwarren agressiviteit met assertiviteit. Bij het ene neemt dominantie de overhand, bij het andere zijn evenwicht en zelfexpressie de sleutelelementen.

Blijf kalm en beheerst (en doe je ding)

Wanneer je tijdens een werkoverleg plots het woord moet nemen, raast je hart al eens in je keel. Dat is niet nodig. Neem al de tijd die je nodig hebt om te zeggen wat je wil zeggen en laat je vooral niet onderbreken door diegenen die steeds het hoge woord willen voeren. Wanneer ze midden in jouw betoog er zelf in willen hakken, aarzel dan niet om hen expliciet erop te wijzen dat je je argumentatie graag zou willen afmaken

Oefening baart kunst

Het lijkt vreemd maar ook assertiviteit kan je perfect aanleren. Heel belangrijk daarbij is het oefenen van je verbale kwaliteiten. Een tip is om een kwalitatieve en vooral betrouwbare gesprekspartner te zoeken. En dan te zeggen wat je denkt, een prima oefening om verbaal sterker te worden. Ook kan je een communicatietraining overwegen waarin het zwaartepunt bij assertiviteit ligt.

Neem het niet persoonlijk

Kan je net dat ietsje meer assertiviteit gebruiken dan heb je al eens de neiging om het verbale weerwerk van andere collega’s te persoonlijk te nemen. Laat negatieve- of ondermijnende kritiek je niet van je stuk brengen. Concentreer je enkel op de feiten en pareer negatieve bewoordingen met een positief betoog. Woorden komen soms al eens zwaarder over dan dat ze in werkelijkheid zijn. Probeer rationeel en zakelijk te blijven wanneer iemand feedback of kritiek op jou afvuurt.

Jouw mening telt

Misschien wel de belangrijkste. Jouw mening is exact evenveel waard als die van jouw collega’s, ook wanneer die collega’s misschien meer kennis hebben dan jij. Aan het eind van de rit vormen jullie immers een team en daar staat elke mening op gelijke voet, ook wanneer jouw mening misschien verschilt van die van de rest van het team. Het spreekwoord zegt immers Je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.

Pascal Dewulf