Solliciteren op papier: bestaat dat nog?

Misschien ben je oud genoeg om je te herinneren dat wanneer je solliciteerde daar een handgeschreven brief en cv bijhoorde die je netjes onder omslag deed, waar je vervolgens een postzegel opplakte, die omslag op de bus deed en vervolgens thuis ging zitten afwachten. Zegt het voorgaande je totaal niets? Dat kan. De hamvraag is dan ook: solliciteren op papier, bestaat dat nog?

Mee met de tijd

We kunnen je meteen geruststellen: nee, solliciteren op papier gebeurt nog zelden. Bijna nooit. Ook bedrijven zijn immers mee met hun tijd en vermelden soms bewust enkel nog een e-mailadres. Logisch, wanneer je pas afgestudeerden probeert aan te trekken, wil je als bedrijf niet bereikbaar zijn via een postbus, maar wel via LinkedIn, Facebook, WhatsApp, e-mail, … Ben je al wat minder jong, dan kan je best meesurfen op die trend om aan te tonen dat je helemaal bij de pinken bent op het vlak van solliciteren anno 2019.

Te snel door de bocht

Betekent dit dan dat je er met een eenvoudig WhatsApp-berichtje goed vanaf komt? Ho maar, dat is iets te snel door de bocht. Solliciteren op papier heeft weliswaar zijn beste tijd gehad. Dat betekent echter niet dat je geen sollicitatiebrief (en bijhorend cv) meer moet maken. Dat moet je wel degelijk, maar dan digitaal, minder formeel ook dan vroeger, maar zeker met een aanspreking aan het begin en een afscheidsgroet aan het einde. Daartussen zet je liefst een stukje proza zonder spelfouten of knullige zinsconstructies: dat is echt wel een minimum.

Bijhorende (digitale) brief is een must

Solliciteer je via LinkedIn dan is de kans groot dat je cv al online staat op het zakelijke netwerk. Dat moet je enkel nog een bijhorend online briefje bij mekaar pennen en je bent vertrokken. Facebook, idem dito. Jawel, rekruteerders beginnen hun werkterrein ook steeds meer te verleggen van LinkedIn naar Facebook. Maak jezelf er ook niet te makkelijk vanaf door alleen een cv te sturen. Een begeleidende brief (onder de vorm van bijvoorbeeld een e-mail of WhatsApp-bericht) waar je een digitaal cv aan vasthecht, is echt nog wel een must. Het geeft de rekruteerder de mogelijkheid om toch al iets meer over jou te weten te komen, meerbepaald rond jouw motivatie om aan de slag te gaan of ook jouw carrièreverwachtingen en dies meer.

Pascal Dewulf