5 keer anders solliciteren om je droomjob sneller binnen te halen

Op zoek naar een snelle en efficiënte manier om jouw droomjob in de wacht te slepen? Dan geven wij jou alvast graag vijf creatieve pistes mee die je kan bewandelen om dat te bewerkstelligen

Doe eens lekker creatief

Stuur een pakket(je) naar de hr-verantwoordelijke met daarin jouw cv en/of sollicitatiebrief tezamen met een origineel hebbeding dat jou typeert en waarnaar je verwijst in je cv en/of sollicitatiebrief. Het maakt niet uit, maar doe iets wat andere sollicitanten niet doen. Alleen zo kan je er op een originele en creatieve manier uitspringen. Opgelet, maak wel vooraf je huiswerk. Pas je creatieve aanpak aan aan de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je aan de slag wil.

Smeed de banden

Lig je op de loer om die job binnen te halen? Prima. Pak het dan subtiel aan. Je eerste contact met de recruiter moet niet noodzakelijkerwijs via je cv zijn. Niets belet jou immers om voorafgaand met hem/haar te connecteren via bijvoorbeeld LinkedIn. Volg zijn/haar activiteit en geef feedback. Kortom, maak jezelf zichtbaar. Op die manier staat de deur al doorgaans op een kier wanneer je aan het echte werk begint. Dat wil zeggen wanneer je aan het solliciteren gaat bij het bedrijf in kwestie om een job binnen te halen.

Spring in het oog

Foutje ontdekt op de website? Of in de jobadvertentie? Begin daar je (e-)sollicitatiebrief eens mee. Gegarandeerd dat je de aandacht zal trekken. Wees daarbij niet belerend. Pak het daarentegen aan met een kwinkslag en ga vervolgens over tot de orde van de dag, namelijk dat jij de witte raaf bent. Opgelet: zorg dan ook dat jouw sollicitatiebrief en bijhorend cv piekfijn in orde zijn. Anders zou jouw initiatief wel eens een averechts effect kunnen hebben.

Neem zelf het initiatief

Wacht niet tot je een ons weegt. Trek je stoute schoenen aan en solliciteer bij je favoriete bedrijf. Ook als er helemaal geen openstaande vacatures zijn. Dan geef je pas echt je interesse te kennen. Gewoon lekker spontaan je cv droppen met een pakkende boodschap erbij en voor je het weet, kan je aan de slag. Toeval bestaat niet. Ook niet wanneer je op zoek bent naar een job, toch? Dat geloven wij alvast graag.

Niet tevreden, geld terug

Wil je echt dolgraag bij een bedrijf aan de slag? Dan moet je soms ook wel eens een stapje verder durven te gaan. Stel voor om er een paar weken onbezoldigd aan de slag te gaan. Kwestie dat ze de smaak van jou te pakken krijgen. Niet leuk om een stukje salaris mis te lopen. Maar goed, wat zijn een paar weken in vergelijking met een glansrijke carrière in je droombedrijf? Het is alvast een mooie geste die aangeeft hoe graag je wel bij het bedrijf aan de slag wil. Ga op dat vlak echter niet te ver. Een tweetal weken is prima. Ga je verder, dan kan je voorstel immers de andere kant uit kantelen en kan de rekruteerder mogelijk denken dat je hopeloos op zoek bent. Dat wil je toch ook niet?

Pascal Dewulf