5 tips om je sollicitatiebrief perfect te laten aansluiten bij een vacature

Je sollicitatiebrief piekfijn in mekaar zetten: dat doe je niet op een wip. Belangrijk is alvast dat je sollicitatieproza naadloos aansluit bij de job die je in de wacht wil slepen. Maar ook dat je een gevoelige snaar raakt bij de rekruteerder. Hoe je dat doet? Dat leggen we je graag even uit.

Weet wat de vacature behelst

Kijk wat je toekomstige baas verwacht van de ideale kandidaat. Lees de vacature daarom grondig door. Maak in je sollicitatiebrief vervolgens duidelijk hoe jij met je kennis en vaardigheden meerwaarde kan bieden. Zet in de verf welke van jouw eigenschappen en ervaring helemaal bij de baan aansluiten. Geef waar mogelijk ook praktijkvoorbeelden. Dat maakt het geheel minder abstract voor de recruiter. Twijfel je over wat bepaalde vereisten van de job exact inhouden? Neem dan contact op met de rekruteerder en vraag hem/haar om meer uitleg.

Begin met ‘waarom’

Stel jezelf de vraag waarom je die job zo graag wil, maar ook waarom de rekruteerder voor jou zou moeten kiezen. Maak in je sollicitatiebrief dan ook je motivatie duidelijk. Waarom wil je die job zo graag doen? En waarom kies je uitdrukkelijk voor het bedrijf in kwestie? Geef ook (in grote lijnen) aan hoe je die job zou aanpakken en hoe jij je carrièrepad binnen het bedrijf ziet. Dat moet uiteraard geen gedetailleerd plan zijn. Wel is het belangrijk dat je grosso modo duidelijk maakt aan je toekomstige werkgever hoe jij de dingen ziet. Zo kan hij/zij van meet af aan inschatten of je op korte en middellange termijn zal kunnen geworden binnen de organisatie.

Spring eruit

We hebben het al vaker gezegd. Het is belangrijk dat je sollicitatiebrief anders is dan anders. Start met een atypische, krachtige openingszin, kom met een apart carrièreverhaal en maak helder hoe jij de job ziet. Kortom, kies voor die aparte insteek waarbij de rekruteerder een aha-moment heeft. Hou het bondig. Een behoorlijke uitdaging dus: origineel uit de hoek komen zonder langdradig te worden. Dat kan bijvoorbeeld door drie hoofdredenen op te sommen waarom jij de witte raaf bent. Drie, dat is niet veel. Je moet echter kiezen. Een knaller van een sollicitatiebrief is hard werk. Dat wist je waarschijnlijk ook al.

Maak het persoonlijk

Je kan pas in het hoofd van de rekruteerder geraken wanneer je eerst zijn/haar hart aanspreekt. Dat betekent dat je jezelf dus niet enkel moet laten zien als professional, maar ook als mens. Vertel daarom kort over jezelf, je persoonlijkheid, interesses en ambities, en hoe die perfect aansluiten bij de baan. Laat dus niet enkel zien wat je kunt, maar vooral ook wie jij bent als mens. Wanneer je jezelf bloot geeft en je eigen stijl hanteert, is de kans groot dat je blijft ‘hangen’ bij de rekruteerder. En dat is nu net de bedoeling, toch?

Overdrijf niet

Heb je echt je zinnen gezet op de job, dan zal je zien dat die sollicitatiebrief een stuk makkelijker gaat. En je je misschien ook wat laat meeslepen in je enthousiasme. Blijf echter bij de feiten. Anders ga je misschien dingen zeggen die je tijdens het sollicitatiegesprek niet hard kan maken. Uiteraard mag je enthousiast zijn, maar verval niet in grootspraak of overdrijving. Dat werkt immers contraproductief.

Pascal Dewulf

Bron: intermediair.nl

Je kan deze tips volgende maand in de praktijk brengen op een van onze Jobvillages of er nog meer tips krijgen. Veel succes! Data, locaties en andere praktische info vind je op www.jobvillage.be.