Jouw zwakke punten bekennen tijdens een sollicitatiegesprek: zo pak je dat perfect aan

Ja, kom zeg. Je bent toch geen Superman? Reden te meer om niet rood uit te slaan wanneer je toekomstige baas achter je zwakke(re) punten vraagt. Zo pak je dat alvast perfect aan. Deze tips in de praktijk zetten kan deze maand in een van onze Jobvillages.

Je minder sterke kantjes in de verf zetten? Dat is helemaal geen probleem. Ook niet wanneer je toekomstige baas (virtueel) voor je neus zit. Ga zeker niet voor de gebruikelijke clichés: Ik ben erg perfectionistisch. Ik ben soms te gedreven. Dat soort van dingen klinken jouw baas als een grijsgedraaide vinylplaat in de oren. Ga in plaats daarvan voor: Ik ben gezond kritisch. Bam! Je zegt dus eigenlijk dat je kritisch naar het werk kijkt, maar wel zo dat de boel vooruit blijft gaan. Met andere woorden: je deinst er niet voor terug om je collega’s te challengen. Dat hoort je toekomstige baas al heel wat liever.

Kwinkslag

Je kan er uiteraard ook een kwinkslag aan geven. Vraagt de rekruteerder om je zwakke punten? Dan kan je antwoorden dat een van je zwakke punten is dat je niet graag over je zwakke punten praat. Glimlach gegarandeerd. Hetgeen daar achteraan komt, zal gelijk een stuk makkelijker naar binnen gaan bij de rekruteerder. Door even in te steken met een grapje geef je eigenlijk aan dat je perfect op een volwassen manier over je minder sterke kanten kan praten.

Realiteitszin en zelfkennis

Weet ook dat je zwaktes toegeven eigenlijk… een sterkte is. Droogweg zeggen dat je eigenlijk geen zwakke kanten hebt, zal bij de rekruteerder vragen doen rijzen over je realiteitszin en zelfkennis. Je moet ook niet noodzakelijk elk zwak punt proberen om te buigen naar een sterk punt zoals je vaak in sollicitatiemanuals leest. Het mag eens, maar het moet niet voortdurend. Wat is er immers mis mee wanneer je aangeeft dat je bijvoorbeeld een ongeduldige natuur hebt? Je toekomstige baas kan daar ook de interpretatie aan geven dat je misschien snel vooruit wil. Nice!

Familie en vrienden

Eén ding moet je zeker niet doen: zelf zwakke punten uitvinden. En toch heb je ze. Hoe kom je ze dan te weten? Doe maar even een bevraging bij familie en vrienden en voor je het weet, heb je gelijk een aantal pijnpuntjes in kaart gebracht. Aan jou om ze vervolgens vorm te geven en met fluwelen handschoenen aan te brengen bij je toekomstige baas. Geen paniek: je bent gewoon een mens die ook wat minder goede professionele kantjes blijkt te hebben. Sterker nog: al je (toekomstige) collega’s hebben die ook. Echt waar.

Pascal Dewulf

Data en locaties Jobvillage: www.jobvillage.be