Storytelling: ook jouw cv heeft baat bij een steengoed verhaal

Je cv is misschien geen knaller, mogelijk heb je allerlei baantjes gehad of heb je weinig of geen praktijkervaring. Maakt niet uit, alles staat of valt met het verhaal dat je errond maakt. Geen roman uiteraard, maar een boeiende verhaallijn die je professionele wapenfeiten naadloos aan mekaar rijgt.

Prullenmand

Je cv droogweg chronologisch oplijsten is de meest directe weg naar de (digitale) prullenmand van de rekruteerder. Een beetje een boutade, maar toch. Stel je voor dat jouw cv het zoveelste A4’tje is met een gortdroge oplijsting van je loopbaan, die een selectieverantwoordelijke onder ogen krijgt. Tja, dan kan je je wel inbeelden dat een rekruteerder daar niet gelijk dolenthousiast van wordt.

Schwung

Het komt er dan ook op aan om je cv wat meer schwung en vaart te geven. Het moet met andere woorden een beetje meer lezen als een Netflixserie en een beetje minder als een politiek praatprogramma. Dat doe je vooral niet door je professionele wapenfeiten zonder meer achter mekaar te zetten. Breng er een verhaal in. Vertrek vanuit je passie en interesses en geef vooral aan welke weg je tot bij welke job heeft gebracht en wat je eruit hebt geleerd om te groeien als professional. Wees vooral niet bevreesd om wat emotie in je verhaal te leggen. Emoties zijn belangrijk. Ook in je carrière. De rekruteerder wil immers ook de mens achter de sollicitant leren kennen. Blijf je zakelijk en op de vlakte, dan lukt dat niet. En dat is nu net wat je wel wil, een band creëren. Dat doe je dus met een goed verhaal.

Onverwacht

Durf ook ongewoon te zijn. Start op een onverwachte manier. Stel misschien een vraag richting rekruteerder. “Weet u hoe hard ik in dit bedrijf aan de slag wil?”. Maakt niet uit, maar trek op een aparte manier de aandacht. Door aparte dingen neer te pennen (te typen) laat je merken dat je niet zomaar Jan Modaal bent, maar een uniek individu met unieke vaardigheden. Jouw carrièrepad zit mogelijk vol met kronkels, maar dat maakt het nu net interessant.

Finesses zijn belangrijk

Vergewis jezelf er ook van om alles mee te nemen wat je professioneel al hebt gedaan. Elk detail kan belangrijk zijn. In storytelling zijn finesses vaak belangrijker dan de grote lijnen. Wat je ook doet: zorg dat wanneer je het leest je het gevoel hebt dat alles naadloos aan mekaar hangt. Hoe hobbelig of atypisch je loopbaan ook mag zijn. Het moet lezen als een aan mekaar hangend verhaal. Maak de storyteller in jezelf alvast maar wakker.

Pascal Dewulf