Waarom het zinloos is dat je toekomstige baas jouw sociale media checkt

Je hoort het al te vaak: wilde verhalen over potentiële werkgevers die de facto door jouw socialemediakanalen snuffelen. De waarheid ligt naar alle waarschijnlijkheid ergens in het midden. Bovendien heeft het weinig zin dat je toekomstige baas in je Instagram- of Facebookmuur gaat snuffelen. Dit is waarom.

Een gênante foto gepost op Facebook tijdens een avondje uit? Wie maalt erom? Wil dat zeggen dat je al je fratsen en kapriolen ongegeneerd online moet gooien? Dat nu ook weer niet. Wat we echter willen zeggen is dat wanneer je toekomstige baas toevallig een ongewone foto van jou ziet, hij daar eigenlijk geen voorbarige conclusies mag uit trekken.

Je Facebookmuur is irrelevant

De reden daarvoor is glashelder. Wat jij online plaatst op Instagram, Facebook of TikTok vertelt namelijk weinig of niets over je eigenlijke prestaties op de werkvloer. Een stel foto’s online zetten van een stevig avondje uit met je vrienden? Die betekenen helemaal niet dat dat je op de werkvloer niet kan uitblinken. Sterker nog, hoe meer niet-relevante informatie een recruiter van jou gaat raadplegen, hoe meer zijn beeld over jou wordt gekleurd of vertroebeld. Dit althans wanneer we Laetitia Mulder, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, mogen geloven die er onderzoek naar deed.

Jouw privacy telt

Het gaat echter nog een stapje verder. De Artikel 29-werkgroep, het onafhankelijke advies- en overlegorgaan van de Europese privacy toezichthouders (dat vervangen is door de European Data Protection Board) waakt over jouw privacy. Zij hebben in een advies van juni 2017 duidelijk gestipuleerd dat (potentiële) werkgevers de socialemediaprofielen van werknemers enkel mogen raadplegen indien dat noodzakelijk en relevant is voor de functie waarvoor wordt gesolliciteerd. Gegevens van die zoektocht opslaan is al helemaal uit den boze. Krijg je vragen over zakeb die je post op sociale media, dan heb je in principe zwijgrecht. Je mag de vragen daaromtrent dus negeren, pareren of je toekomstige baas er zelfs op wijzen dat dit privé is. Gaat je toekomstige baas, voorafgaand aan jullie sollicitatiegesprek, even door LinkedIn dan liggen de kaarten ietwat anders. Er wordt immers vanuit gegaan dat LinkedIn een netwerk is voor professionals waar bijvoorbeeld je cv en dies meer op staan.

Pascal Dewulf