Zo houd je solliciteren leuk, ook na een aantal afwijzingen

Heb je al een aantal sollicitaties achter de rug en vind je het moeilijk om je enthousiasme nog te bewaren? Geen nood, met deze tips ga je weer voluit voor je volgende droomjob.

Neem het niet persoonlijk

Toegegeven: afgewezen worden is niet leuk. Toch moet je dat in een professionele context zeker niet persoonlijk nemen. Het gaat er een potentiële werkgever enkel om de juiste match te vinden voor de job. Soms ben je dat misschien net niet en kom je dat tot overmaat van ramp zelfs nooit te weten. Laat je er niet door ontmoedigen. Ergens zit er een bedrijf op jou te wachten. Alleen moet je het vinden. Die zoektocht gaat soms snel, maar even vaak zit er minder vaart in. Niet enkel voor jou, ook voor andere sollicitanten. Wanneer je dat al beseft, kan je op die manier de goesting zeker ook op middellange termijn behouden.

Tweede keer, goede keer

Interessante tip: stel dat je solliciteert bij een bedrijf en je de job uiteindelijk niet hebt. Aarzel dan zeker niet van zodra er een nieuwe job opduikt bij hetzelfde bedrijf om opnieuw te solliciteren. De redenen dat je er de eerste keer niet bij was, kunnen immers velerlei zijn. Misschien was er een net iets geschiktere kandidaat, is jouw sollicitatie verloren gegaan in de massa of werd de in te vullen job misschien nog even on hold gezet. Ga er dus niet standaard vanuit dat wanneer je de job initieel niet hebt binnengehengeld dat gewoon is omdat je niet geschikt bent. Tweede keer, goede keer: ook tijdens de zoektocht naar je volgende job zou dat wel eens het geval kunnen zijn.

Voortschrijdend inzicht

Veel solliciteren heeft trouwens ook zijn voordelen. Zie het dus niet noodzakelijk als een obstakel waar je per se aan voorbij moet. Je leert er veel van. Dat doe je via voortschrijdend inzicht. Je wordt immers steeds meer bedreven in wat je doet. Je droomjob zoeken en vinden. En, je doet tegelijkertijd ervaring op over bedrijven. Gaandeweg ontdek je zo dat er misschien toch dingen zijn die je liever niet ziet in een nieuwe job. Dit ondanks het feit dat je er misschien anders over dacht toen je aan je zoektocht begon. Met andere woorden: van solliciteren word je rijker (qua ervaring alvast).

Leerproces

Tot slot: zie je sollicitatietraject(en) als een leerproces. Je leert niet enkel bij over bedrijven, maar ook over jezelf. Misschien zijn er wel zaken die nog kunnen worden bijgeschaafd. Je vakkennis misschien, maar ook bijvoorbeeld je doorzettingsvermogen. En denk eraan: de makkelijkste weg is niet altijd de beste weg. Succes alvast!

Pascal Dewulf