7 tips om je schrijfvaardigheden voor je cv op te krikken

Een knaller van een cv: dat begint met teksten die aanspreken, verrassen en die weten te bewegen. Met deze 7 tips wordt dat een makkie.

1. Wees authentiek

De allerbelangrijkste tip: vergeet clichés als ‘gedreven’, ‘ambitieus’ en ‘ondernemend’. Ga in plaats daarvan voor een echt verhaal. Vertel over jezelf, wat je realiseerde en vooral ook hoe je je daarbij voelde. Was je bijvoorbeeld bijzonder trots op een succesvol afgerond project? Dan zeg je dat met zoveel woorden. Recruiters zijn meer dan ooit op zoek naar authenticiteit.

2. Ga op je doel af

In de plaats van jezelf in de verf te zetten, vraag je jezelf best eerst even af wat je nu eigenlijk wil. Die job, uiteraard. Maar wat exact wil je met die job. Snel carrière maken, bijleren, samenwerken met collega’s, extra werkervaring opdoen, je basis verbreden? Met andere woorden: je kan niet op je doel mikken wanneer je je doel niet kent.

3. Je eigen stijl telt

Je hoeft echt niet te schrijven als Hugo Claus. Je schrijft gewoon zoals jij bent. Wees respectvol en correct qua taalgebruik. Voor de rest mag je (redelijk) schaamteloos zijn. Wat jij denkt te moeten schrijven, dat schrijf je. Niet wat jij denkt dat de persoon aan de andere kant graag zou willen lezen. Doe je dat wel, dan ben je jezelf al voor een stukje aan het verloochenen. En geef toe: dat wil je toch helemaal niet?

4. Structuur telt

Ga niet all over the place dingen zitten neerpennen/typen. Alles heeft een begin, midden en einde. Ook jouw cv (en bijhorende sollicitatiebrief). Bedenk wat je in grote lijnen tot bij de recruiter wil krijgen en vervat dat in maximaal vijf hoofdpunten. Detailleer vervolgens die hoofdpunten en zie daar: je cv begint vorm te krijgen.

5. Vaste prak

Wil de inspiratie maar niet tot jou komen? Denk dan aan de dingen die je verplicht in een cv hoort te zetten: jouw contactgegevens, jouw werkervaring, jouw opleidingen, jouw competenties en jouw persoonlijk profiel. Bij dat laatste schrijf je in een vijftal regels neer wie je bent, wat je doet en wat je zoekt? Je kan het best onmiddellijk na jouw contactgegevens ergens bovenaan jouw cv laten volgen. Het is als een soort van samenvatting van jouw cv/sollicitatiebrief waar de recruiter in één oogopslag snel zicht op jou krijgt. Denk er dus goed over na.

6. Geef voorbeelden

Probeer je ver te houden van een abstracte schrijfstijl. Dat werkt niet inspirerend. Wissel feiten en cijfers dan ook af met beeldspraak, voorbeelden en anekdotes. Storytelling noemen ze dat. Iedereen houdt van een leuk verhaal, ook jouw toekomstige baas.

7. Lees vaker

Lees regelmatig (online) kranten, webartikels, boeken,… Daardoor zal je niet enkel leesvaardiger worden, maar ook schrijfvaardiger. Je grijze massa is immers druk aan het werk wanneer jij al die letters verslindt. Net zoals een muzikant zich ontwikkelt wanneer hij naar muziek luistert. Probeer te onthouden wat je leuk of spannend vindt wanneer je leest. Zo kan je vervolgens je eigen stijl (verder) ontwikkelen.

Pascal Dewulf