Met dit CV schiet je altijd raak!

31/12/2019

Je CV is misschien wel het belangrijkste wapen bij het solliciteren. Hoe kan je dat cruciale papiertje doen opvallen tussen de stapels andere CV's? De sollicitatiedokter weet raad!

Perry Kroes, oprichter van de website sollicitatiedokter.nl, raadt sollicitanten vooral aan goed na te denken over hun personal brand. "Wanneer je jezelf als sollicitant probeert te 'verkopen', doe je er goed aan om jezelf als een merk te presenteren", legt hij uit. "Leg daarbij de nadruk op een set van eigenschappen en vaardigheden die aansluiten op de functie waarvoor je solliciteert."

Klinkt wat abstract? De sollicitatiedokter verklaart zich nader. "Voeg een profielschets toe aan je CV: een vlot lezend tekstje met een lengte van zo'n 4 tot 8 regels. Daarin vertel je wat meer over je persoonlijkheid, je ambities en de dingen waar je goed in bent", zegt hij. "Ook kan je enkele opvallende zaken verklaren, zoals een gat in het CV, jobhoppen of een carrièreswitch."

Heel wat LinkedIn-gebruikers zetten een titel onder hun naam. Waarom zou je dat ook niet op je CV doen? "Zoals Directiesecretaresse met uitstekende communicatieve vaardigheden", geeft Kroes als voorbeeld.

Vervolgens is het de beurt aan een pasfoto. Uit onderzoek blijkt dat 63% van de recruiters het prettig vindt als kandidaten een foto opnemen in het CV. Zorg er wel voor dat die foto representatief is. Kroes: "Iedereen weet intussen dat je geen vakantiebeeld op je CV moet zetten. Maar vermijd ook foto's met een hoog 'huiskamergehalte': kiekjes die overduidelijk geschoten zijn in een huiskamer, achtertuin of publieke plek. Gebruik een eenvoudige portretfoto die tegen een rustige achtergrond is genomen."

Om je CV een persoonlijke toets te geven, voeg je best enkele nevenactiviteiten toe. "Maar benoem ze op een interessante manier", aldus de auteur van Het curriculum vitae handboek. "Lezen is een saaie standaardhobby, waaruit je toekomstige werkgever weinig kan afleiden. Vertel beter welke boeken je graag leest. Hetzelfde geldt voor sporten, koken en reizen. Welke sporten beoefen je? Welke gerechten kook je het liefst? Zulke informatie zorgt ervoor dat je wordt onthouden - ze maakt je interessant."

Natuurlijk hoef je niet je hele privéleven uit de doeken te doen in je CV. Maar je hobby's en nevenactiviteiten tonen wel aan dat je ook buiten de werkuren een boeiend persoon bent. Hou de informatie up-to-date en haal ze tijdig weer van je CV. Ben je 10 jaar geleden afgestudeerd? Dan is het tijd om je activiteiten bij de studentenvereniging of de scouts minder prominent in beeld te brengen.

Meer tips en advies vind je op www.sollicitatiedokter.nl

Gerlinde De Bruycker

Vind een job in de buurt van

Deel met anderen